07.06.2024

Morten Høck Thomsen hiver skelettet frem, når de indsatte skal lære, hvordan kroppen bedst gør rent.

“De glemmer, de er i fængsel, når de skrubber”

På sine rengøringskurser lærer værkmester Morten Høck Thomsen de indsatte, at det ikke er akavet at vride en klud.

”Nu står de næsten som helt nye! Vi skal snart i gang med dem ovenpå også.”

Sådan siger Morten Høck Thomsen, der har været værkmester i Vestre Fængsel i snart 18 år.

Det er hans skyld, den nye gulvmaskine er flyttet ind. Nu skinner gulvene som aldrig før.

”Den har fuldstændig transformeret gangen!” siger en indsat begejstret, da han går forbi.

Ovre på værkstedet har Morten Høck Thomsen de seneste år afholdt AMU-rengøringskurser. Her underviser han i, hvilke rengøringsmidler der går til hvilke overflader, at det faktisk er bedst at bruge koldt vand, hvor meget sæbe der skal i vandet, og hvordan kroppen skal bevæge sig, når kluden skal svinges.

Og han mærker tydeligt, at det for de indsatte ikke bare handler om rengøring.

”Når de står med beviset i hånden efter kurset, er de utroligt stolte. For nogle af dem er det deres livs første bevis,” siger Morten Høck Thomsen.

De deler deres tanker og bekymringer med mig, når vi står og skrubber. De glemmer simpelthen, de er i fængsel, når de arbejder.

Et renere hjem
Tilbage på fængselsgangene giver rengøringskurserne genlyd.

Gulvene har været et fælles projekt blandt de indsatte, og efter mange ugers skrubben, der gav ondt i skulderen, kom gulvmaskinen endelig.

Den er kommet i hænderne på Nick. Han har været indsat i Vestre Fængsel de seneste tre år, og har været gangmand i to og et halvt. Han er bredt kendt som ham, der kommer efter dig, hvis du ikke har været helt inde i krogene.

”Det er så supervigtigt, vi har fået den maskine. Det her er vores hjem, og det er blevet mere rart for alle at være her. Det er jo lige før, man skal have solbriller på!” siger Nick.

Og Nick er godt oplært. Da vi sidder i hans celle og får en sludder, ser han pludseligt meget alvorligt på Morten Høck Thomsen. Han foreslår, at der bliver anskaffet en sprøjte, så han helt nøjagtigt kan afmåle den rette mængde sæbe til maskinen.

”Jeg er stolt, når her er rent, for jeg kan jo se, at mit arbejde gør en forskel. Det er med til at overbevise mig om, at jeg også kan have styr på sagerne, når jeg kommer ud,” siger Nick.

Et vigtigt stykke arbejde
Morten Høck Thomsen oplever som værkmester at få lov til at komme særligt tæt på de indsatte.

”Når man gør rent, er det vigtigt at have ret ryg i stedet for at gå og puste sig op, som mange af de indsatte ofte gør. De kan synes, det er utrolig akavet at vride en klud, men de fleste kaster sig ud i det alligevel,” siger Morten Høck Thomsen.

Og sådan sniger rengøringen sig ind på de indsatte. De smider et lag.

”De deler deres tanker og bekymringer med mig, når vi står og skrubber. De glemmer simpelthen, de er i fængsel, når de arbejder,” siger Morten Høck Thomsen.

Som vi bevæger os ned ad de nypolerede gange, bliver vi da også stoppet af flere af de indsatte. De skal lige hilse på rengøringsguruen.

”Der var engang en af de indsatte, der sagde til mig: ’Morten, du er jo faktisk sådan en der resocialiserer!’,” griner Morten Høck Thomsen.

Flere gulve skal skinne
Lige nu underviser Morten Høck Thomsen i tre kurser, og forventer at opstarte et fjerde i april.

Og så er han ved at udarbejde, hvad han selv kalder, en rengøringsbibel.

”Når jeg er rundt og besøge de andre matrikler, kan jeg se, der ikke bliver gjort rigtig rent. Det må vi fikse!” siger Morten Høck Thomsen.

I biblen skal gulvmaskinen helt sikkert have en plads.

Han ser ned ad det skinnende gulv.

”Vi kan jo med tydelighed se, hvor stor en forskel det gør her,” siger Morten Høck Thomsen.

Morten Høck Thomsen mener, gulvet i Vestre Fængsel er blevet gjort forkert rent i 30 år. Man kan se, at gulvmaskinen er kommet til.

Af Sille Augustinussen