Fængselsbetjente beordres til Nyborg Fængsel efter skudepisode

Der skal midlertidigt flyttes 14 fængselsbetjentstillinger fra Sjælland og Jylland til Nyborg resten af året. Det sker for at dæmme op for stor personalemangel i det østfynske fængsel, der huser mange banderelaterede indsatte.

I den nærmeste fremtid får en række fængselsbetjente markant længere til arbejde. Direktoratet for Kriminalforsorgen udnytter nemlig til fulde tjenestemandsloven og beordrer midlertidigt fængselsbetjente fra andre landsdele til Nyborg Fængsel. Der har længe været stor personalemangel, og skudepisoden ved fængslet forleden har sat en tyk streg under, at de negativt stærke indsatte forsøger at dominere det hårdt prøvede personale.

Konkret er det meldt ud fra Kriminalforsorgen, at det er betjente fra Københavnsområdet og Midt- og Nordjylland, der skal komme Nyborg til undsætning. Der er sat navne på fængselsbetjente fra Anstalten ved Herstedvester og Vridsløselille Fængsel, som på skift skal udfylde ni stillinger i Nyborg. Der ud over skal der findes tre fængselsbetjente fra Midt- og Nordjylland og to fra rejseholdet.

En af dem der følger de midlertidige forflyttelser tæt er områdetillidsrepræsentant i Område Sjælland Henning Mørck. I følge ham er det en ekstraordinær situation, der er belastende for både dem, der beordres til Fyn, og de kollegaer, der arbejder under et konstant underskud på personale – og overskud af negativt stærke indsatte.

“For kollegaerne på Nyborg er det en tiltrængt håndsrækning. I månedsvis har kollegaerne trods personalemangel forsøgt at holde styr på hadefulde og voldelige bandemedlemmer,” siger Henning Mørck, der henviser til skudattentatet forleden og fortsætter:”Og det er selvfølgelig også belastende for kollegaerne på Sjælland at blive beordret til den modsatte ende af landet for at være en del af frontlinjen under det aktuelle angreb på Kriminalforsorgen.”

Han understreger at tvangsflytningerne er en utilstrækkelig snuptagsløsning, som lader det være op til personalet at løse problemer, der skulle være løst på øverste niveau for længe siden.

“Kriminalforsorgen og ministeren skal være opmærksomme på, at dette er en lappeløsning på en situation, hvor fængselsbetjente lades i stikken, fordi man ikke har håndteret situationen hensigtsmæssigt i tide, og skaffet det nødvendige personale og regimer på bandeafsnittene,” siger Henning Mørck.

Det er dog hans opfattelse, at de tjenstesteder, der forestår tvangsflytningerne forsøger – situationen taget i betragtning – at behandle personalet medinddragende.

Mangler 21 kollegaer
Tillidsrepræsentant i Nyborg Fængsel Brian Kristiansen ser frem til at få dækket nogle af de mange vagter, der nu klares med overarbejde fra turnuspersonalet, men han ærgrer sig over, at det er kommet derud, hvor kollegaer fra andre landsdele skal beordres til undsætning.

“Jeg forstår ikke, at der ikke er reageret længe før på den fuldstændig håbløse personalesituation i Nyborg. Vi mangler 21 kollegaer, og har gjort det længe. Vi har haft en eksplosion af transporter efter lukningen af Vridsløselilles arrestafdeling. Alene på den front kommer vi til at bruge 3-4000 mandetimer flere end sidste år,” siger han.

At der oveni den store personalemangel er en positionskamp i gang fra de negative indsattes side, gør kun situationen værre:

“Der er sket en konstant opnormering af særligt negative indsatte. Det presser selvfølgelig personalet yderligere. Ikke mindst i lyset af skudepisoden,” siger Brian Kristiansen.

Af Kristian Westfall