20.04.2024

105 procent i Vestre Fængsel

Landets største arresthus er pakket til bristepunktet.

Det sker ofte, at alle celler er optaget i Københavns Fængsler, men i år har presset været usædvanligt højt.

Fængslet – som omfatter Vestre Fængsel, Blegdamsvejens Arrest, Nytorvs Fængsel og Polititorvets Arrest – har haft et belæg på 105 procent i gennemsnit i årets første ti måneder.

Der er egentlig plads til 595 indsatte, men i gennemsnit sidder der 622. Nogle dage endnu flere.

Fængselsforbundets tillidsrepræsentant Thomas Østerberg fortæller om en meget presset situation, hvor personalet beordres på tjeneste for at få vagtplanen til at hænge sammen.

”Vi mangler 30 til 40 betjente. Det betyder, at vi har 6.000 til 7.000 ubesatte timer hver måned. Så selvom alle løber stærkt, er det meget svært at få det til at hænge sammen,” siger han.

For at skaffe folk har man beordret elever i tjeneste. Derfor har ti elever fra skolen på Falster fået aflyst deres undervisningsmodul med meget kort varsel for at hjælpe til.

Vi mangler 30 til 40 betjente. Det betyder, at vi har 6.000 til 7.000 ubesatte timer hver måned

Dobbelt belæg
I øjeblikket er der 23 celler med dobbelt belæg i fængslet. Desuden inddrages besøgslokaler som celler. Det har den konsekvens, at indsattes besøg af pårørende og advokater må aflyses.

”Det er et skråplan, når vi aflyser de indsattes besøg. Det øger konfliktniveauet på afdelingerne, når man på denne måde skærer de indsattes goder væk,” siger Thomas Østerberg.

Polititorvets Arrest på Politigården er også genåbnet med 25 pladser. Desuden har Nytorvs Fængsel været i brug som belæg, hvilket det ifølge tillidsrepræsentanten ikke er egnet til, blandt andet fordi der ikke er vand på cellerne. Endelig bruges nedposteringer for at få enderne til at hænge sammen.

Thomas Østerberg holder møder med ledelsen for at finde holdbare løsninger: ”Vi er i løbende dialog. Udviklingen følges tæt. Både mængden af nedposteringer, beordringer og sikkerheden.”

Køge genåbner
Ifølge områdedirektør John Vestergaard er belægget i Københavns Fængsler et højt prioriteret område. Han siger, at der arbejdes intensivt på at skabe mere kapacitet.

”Konkret er Polititorvets Arrest netop genåbnet, hvorfor der lige nu ikke er belæg i vores besøgslokaler i Vestre Fængsel. Derudover arbejdes der på at genåbne Køge Arrest i december 2023, og i første kvartal 2024 ventes 50 nye pladser i Ringe Fængsel åbnet. Endelig tages ni celler i brug igen i Blegdamsvejens Arrest om kort tid efter renovering af arresten,” siger han.

Direktøren beklager de udfordringer, som belægssituationen giver i øjeblikket i Københavns Fængsler. Derfor har ledelsen en løbende dialog med tillidsrepræsentanterne om initiativer, der kan håndtere presset.

”Konkret har Vestre Fængsel fået mulighed for at låne elever, som ellers skulle have været på skole i oktober og november, samt halvdelen af december, hvilket var en stor håndsrækning i forbindelse med åbningen af Polititorvets Arrest. Desuden er der løbende drøftelser med tillidsrepræsentanterne om nedposteringer i fængslet, og at ekstravagter og beordringer fordeles så jævnt som muligt på personalet, så belastningen på den enkelte bliver så lille som muligt. Der tænkes også i forskellige fastholdelsesinitiativer,” siger områdedirektøren og slutter med: ”Vores fængselsbetjente leverer en ekstraordinær indsats for at få hverdagen til at hænge sammen, hvilket er meget anerkendelsesværdigt.”

Af Søren Gregersen

Propfyldte fængsler landet over