Jeanette Lovin er glad for sit arbejde som enhedschef, men hun synes, at hun ofte drukner i driftsopgaver.
Ny undersøgelse: Lederne har ikke tid til deres ledelsesopgaver
Hvad skal vi med Storstrøm Fængsel? Hvad skal vi være mere skarpe til? Hvad skal vi gøre for arbejdsmiljøet? Det er nogle af de spørgsmål, Jeannette Lovin gerne vil have mere tid til at finde svar på.
Men der er travlhed i fængslet på Nordfalster. Der mangler personale i stor udstrækning. Enhedschefen bruger derfor en stor del af sin arbejdstid på at få vagtplanen til at hænge sammen.
”Tjenestelisten fylder meget af min arbejdsdag,” siger Jeannette Lovin og understreger pointen ved at tage et par opkald under interviewet for netop at koordinere tjenestelisten. Der mangler en betjent til en vagt næste dag.
”Hej Jesper, hvad siger du til en vagt fra 6.30 til 15 i morgen?” spørger enhedschefen i telefonen. Der bliver sagt OK i den anden ende af røret.
Endnu engang er det lykkedes at få vagtplanen til at hænge sammen.
Jeannette Lovin foretrækker klart, at det foregår ad frivillighedens vej på denne måde.
“Det er aldrig sjovt at beordre kollegaer. Selvfølgelig påvirker det mig, hvis jeg skal bede folk om at møde på arbejde i deres fritid. Det er klart.”
Nogle gange bliver hun selv nødt til at dække vagter. Det generer hende ikke, men det betyder, at der er mindre tid til at udvikle arbejdspladsen.
”Vi slukker ildebrande og finder kortsigtede løsninger. Sådan er meget af vores arbejdsdag desværre,” siger hun.
Personalemangel
Jeannette Lovin har arbejdet 28 år i Kriminalforsorgen, blandt andet i Københavns Fængsler og i Ellebæk, og er glad for den indflydelse, som følger med jobbet som enhedschef.
Men det påvirker hende, at situationen er så presset, som den er nu. Selvom Storstrøm Fængsel åbnede for fem år siden, har fængslet ikke være fuldt bemandet endnu.
”Jeg elsker at arbejde med mennesker, og jeg prøver at passe på mine medarbejdere. Men desværre er det svært at holde humøret oppe i øjeblikket. Det er en kæmpe udfordring, at vi ikke kan rekruttere nok nye betjente og fastholde dem, vi har. Det begynder virkelig at gøre ondt,” siger hun.
Enhedschefen er også kritisk i forhold til de mange skemaer, som løbende skal udfyldes. Hun kalder dem fluebensopgaver, som mere har formel værdi end reel værdi.
”Jeg håber, at Kriminalforsorgens forenklingsprojekt får held med at fjerne unødvendige opgaver.”
Jeg elsker at arbejde med mennesker, og jeg prøver at passe på mine medarbejdere. Men desværre er det svært at holde humøret oppe i øjeblikket, siger Jeanette Lovin
Områdekontoret
Hun har det på samme måde med mange af de indberetninger, som områdekontoret efterspørger: ”Der er flere og flere ting, vi skal svare på. De skal hele tiden fodres med informationer.”
Jeannette Lovin efterlyser til gengæld mere hjælp den anden vej i form af opbakning fra områdekontoret.
”De sidder langt væk, og deres medarbejdere mangler ofte viden om Kriminalforsorgen. De er ramt af stor udskiftning på samme måde som direktoratet. Det kan mærkes,” siger hun.
Hun savner for eksempel, at fængslet har sin egen sikkerhedschef, som har hånd i hanke med sikkerheden. I stedet for som nu, hvor opgaverne er fordelt på flere sikkerhedskonsulenter på områdekontoret.
Enhedschefen har det tilsvarende i forhold til administrative processer: ”Mange opgaver er blevet længere og tungere. Det gør det ikke nemmere, når vi er i knæ,” siger Jeannette Lovin.
Af Søren Gregersen
Læs også:
De uniformerede ledere har ikke tid til deres ledelsesopgaver