07.08.2024

Kriminalforsorgen har stort set undgået corona-smitten

Foreløbig er det lykkedes Kriminalforsorgen at holde corona-virussen ude af fængslerne. Nu er den normale hverdag på vej tilbage.

Det skabte stor bekymring i fængsler og arresthuse, da coronakrisen begyndte for tre måneder siden. Udsigten til institutioner fyldt med syge indsatte og ansatte skabte nervøsitet.

Heldigvis er vi ikke endt i den situation. I hvert fald ikke foreløbig.

Kriminalforsorgen har kun kendskab til få sygemeldte medarbejdere med corona-symptomer og kun otte medarbejdere har fået en positiv test.

Desuden er der kun én indsat, som var testet positiv.

Det kalder Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen for et yderst godt resultat.

”Mens resten af samfundet lukkede, har vi holdt vores institutioner åbne. I den situation er det godt gået, at vi har holdt smitten ude. Kriminalforsorgen har håndteret coronakrisen helt rigtigt indtil videre,” siger han.

Forbundsformanden synes i den grad, at medarbejderne fortjener et skulderklap: ”De gik på arbejde uden brok til trods for risikoen for at blive smittet. Og samtidig har de fået hverdagen til at fungere med børn hjemme. Det synes jeg er vildt imponerende,” siger Bo Yde Sørensen.

”Mens resten af samfundet lukkede, har vi holdt vores institutioner åbne. I den situation er det godt gået, at vi har holdt smitten ude. Kriminalforsorgen har håndteret coronakrisen helt rigtigt indtil videre,” siger han.

Besøg
Et vigtigt element til at hindre smitten har været stop for besøg til indsatte. Siden midt i marts har de ikke kunnet få besøg af deres familie eller andre.

Det har skabt nogen frustration, men fra 18. maj er der så småt igen åbnet. Som de første har indsatte med mindreårige børn fået lov til besøg.

Det samme gør sig gældende for unge indsatte under 18 år. De har igen fået lov til at se nærtstående pårørende.

Besøgene vil finde sted i besøgsrum og besøgsafdelinger, som vil blive gjort rent efter hvert besøg for at mindske risikoen for smittespredning af corona.

Tilsigelser fra fri fod
Et andet element har været stop for indkaldelse af afsonere fra fri fod.

Midt i april begyndte Kriminalforsorgen dog igen at tage nye afsonere ind. I første omgang har man valgt at prioritere grovere kriminalitet som vold og voldtægt.

De nye afsonere er mødt ind i modtagepladser, hvor de som udgangspunkt har siddet i 14 dage for at sikre, at de ikke var smittede. Pladserne er indrettet, så de nyindsatte ikke har fysisk kontakt med hinanden eller andre indsatte.

Undervisning og udgang
Herudover har Kriminalforsorgen også taget en række andre initiativer for at holde corona-smitten ude.

Der er blevet lukket for udgang, en række aktiviteter – som for eksempel undervisning og beskæftigelse – er blevet aflyst og der er iværksat en beredskabsplan om håndtering af smittede indsatte.

Og for at indsatte ikke skulle gå helt i hundene, har de fået øget mulighed for telefonopkald, adgang tilvideoopkald i åbne fængsler og flere hobbyaktiviteter i cellerne som for eksempel spillekonsoller.

Af Søren Gregersen

Midt i en coronatid