Storstrøm Fængsel har brug for 50 procent flere fængselsbetjente. Alligevel trækkes der nu mandskab ud til ny skole.
Til august åbner der en ny skole i Nykøbing Falster. Skolen skal uddanne nye betjente til blandt andet Storstrøm Fængsel 20 km nord for byen. På kort sigt er skolen dog ikke en hjælp. Skolen skal nemlig bruge nogle af fængslets betjente som uddannelseskonsulenter.
Det vækker kritik hos personalet, som mener, at Kriminalforsorgen gentager en uheldig fremgangsmåde, nemlig at åbne nye afdelinger, før der er mandskab til opgaven.
Fængselsforbundets tillidsrepræsentant Jesper Dalbye synes, at man var for hurtig til at åbne fængslet, inden bemandingen var på plads. Og fem år efter indvielsen mangler der stadig personale.
”Man har bygget et stort, flot skib, men glemt at få besætning med ombord,” siger han. Og historien gentager sig altså nu med åbningen af skolen i Nykøbing. I april fik fire af fængslets betjente besked om, at de fra 1. maj skulle være uddannelseskonsulenter på den nye skole.
”Vi bliver færre og færre betjente, og alligevel åbner man helt ukritisk flere arbejdspladser,” siger Jesper Dalbye.
Mangler 50 procent
Bygninger og indretning er ellers i top i fængslet, som ligger i en gryde i terrænet syd for Gundslev, men med 240 indsatte skal hverdagen fungere, og det er vanskeligt, når man mangler så mange kollegaer. Der er i øjeblikket kun 100 fængselsbetjente, hvor der burde være 150.
Storstrøm Fængsel er dermed et af de ringest bemandede fængsler i Kriminalforsorgen. Der er kun 0,4 betjente pr. indsat.
”Vi er alt for få til at drive fængslet og er meget sårbare, hvis der sker det mindste,” siger Jesper Dalbye.
Institutionschef Michael Gjørup er enig i, at fængslet er presset, men der er desværre ikke udsigt til forbedringer.
”Personalesituationen på Storstrøm Fængsel er meget belastet af, at vi mangler fængselsbetjente. Men desværre er der ikke nogen quickfix-løsninger. Derfor er alle kreative forslag velkomne, for vi kan ikke fortsætte på denne måde. Det slider på alle ansatte,” siger han.
For at holde driften kørende bliver man nødt til at beordre folk på arbejde i deres fritid, inddrage værkmestrene i den daglige postbesættelse og nedpostere vagtplanen.
For eksempel er der normalt fire fængselsbetjente på afdelingerne. Nu er der i perioder kun tre, hvoraf den ene sidder alene på en etage.
”Vi er alt for få til at drive fængslet og er meget sårbare, hvis der sker det mindste,” siger Jesper Dalbye.
40 procent er elever
Bemandingen består i høj grad af elever. Omkring 40 procent er elever, hvor tallet ifølge Jesper Dalbye max burde være 20 procent: ”Der bliver lagt alt for meget på de unges skuldre, når de skal stå for så stor del af driften. Noget af tiden oplærer de hinanden. Sådan bør det jo ikke være,” siger han.
Michael Gjørup er enig i, at der er for få rutinerede medarbejdere: ”Det er helt normalt, at fængselsbetjenteleverne indgår som et vigtigt element i postbesættelsen. Vores udfordring ligger i, at der er færre erfarne fængselsbetjente til at oplære eleverne. Det lægger et yderligere pres på de erfarne betjente for at få dagligdagen til at fungere på fængslet,” siger institutionschefen.
Han understreger, at man er opmærksom på problemerne: ”Vi drøfter løbende, hvad vi selv kan gøre for at minimere presset på personalet. Det er møgærgerligt, at vi for eksempel må ty til beordringer. Vi har fuld forståelse for, at det er frustrerende at blive kaldt på tjeneste, når man nu havde planlagt en fridag.”
Nedpostering på den sikrede afdeling
Også på den særligt sikrede afdeling E, som huser 42 af landets farligste fanger, er der nedposteret. Det er fængselsbetjent Morten Johansen stærkt bekymret for.
”Vores afdeling er endestation for resten af Kriminalforsorgen. Kollegaer fra andre institutioner bør kunne sende voldelige indsatte videre til os uden at få dårlig samvittighed. Derfor bør bemandingen på vores afdeling være fuldstændig fredet,” siger han.
Morten Johansen fortæller, at der har været flere overfald på personalet. De indsatte er så farlige, at der skal være fire fængselsbetjente til stede, når celledøren åbnes, og at det kan være nødvendigt at iføre sig skjold og benbeskytter, når den indsatte ledsages på gårdtur.
Lønnen er ringere
Ifølge de to fængselsbetjente er det svært at tiltrække nye kollegaer til Falster, fordi lønnen er ringere i forhold til København, hvor betjentene modtager et hovedstadstillæg.
”Det afholder helt sikkert folk fra at søge herned, at de får lavere løn,” siger Jesper Dalbye.
Samtidig mener de ikke, at Kriminalforsorgen er gode nok til at holde på de kollegaer, man har: ”Man kunne jo for eksempel tage en snak med dem, som søger væk og høre, hvorfor de vil prøve noget andet,” siger Morten Johansen.
Super fængsel versus gammelt fængsel
Storstrøm Fængsel erstattede Statsfængslet i Vridsløselille i 2017. I det gamle fængsel i Vridsløselille fra 1859 var der en bemanding på 240 fængselsbetjente til 240 indsatte. I det nye fængsel er der 100 fængselsbetjente til 250 indsatte.
Af Søren Gregersen