07.06.2024

I dag er Camilla Milther mødt ind klokken 11. Andre dage har hun aften- eller nattevagt

Fiskene kommer! Og kontrollørerne står klar

For fiskerikontrollør Camilla Milther er noget af det vigtigste ved hendes arbejde det gode forhold til fiskerne

Camilla Milther har fundet de mange forskellige lodder frem.

Fem kilo. Ti kilo. Et halvt.

De bliver skiftevis lagt på vægten.

Hvor nøjagtig skal den være?

”Fuldstændig.”

Hun bruger dem til at tjekke om den tunge kontrolvægt, som bliver brugt til at veje fiskernes landinger, er korrekt kalibreret.

”Det her er fiskerikontrollørens vigtigste redskab.”

Camilla Milther blev færdiguddannet fiskerikontrollør i september 2023. I dag er hun ansat ved Fiskerikontrollen i Nykøbing Mors.

Vægten er godkendt. Det skriver hun i hæftet. Ude i bilerne står flere vægte, der hver måned skal tjekkes på samme måde. Og det er bare én lille del af jobbet som fiskerikontrollør.

Et job som Camilla Milther er glad for, hun faldt over.

Ingen dage er ens
Typisk begynder vagten med at lægge en plan for, hvilke landinger der skal prioriteres. Når det er tid, kører man to kontrollører afsted sammen til havnen, hvor fiskene tages på land og kontrolvejes.

I dag er hendes makker forhindret, så vi bliver på kontoret.

”Men det kan også sagtens ske, at vejret gør det umuligt at komme ud og kontrollere landinger. Ingen fisker i stormvejr. Så er det jo heldigt, der altid er en masse andet at lave,” siger Camilla Milther.

Fiskerikontrollørerne står for kontrol af opkøbere, der får fiskene ind. Her skal Camilla Milther blandt andet sikre sig, at de overholder reglerne for hygiejne, og om kassevægten er i orden.

Og så er der en lang række administrative opgaver, når eksempelvis overtrædelser eller høringer skal arkiveres. Hun står også for at kvalitetssikre, at den data der bliver indsamlet på fiskerne er korrekt.

”Hver dag er der nye fiskere i nye både, nye arbejdstider, en ny kontrolmakker og et nyt vejr. Det trives jeg rigtig godt med,” siger Camilla Milther.

Der skal både laves kontrol med de helt store både, men også den enkelte private fisker.

Et stolt fag
Det er ved at være rigtig sommer.

”Det er noget af det bedste at komme ud i vejr som det her og tale med fiskerne,” siger Camilla Milther, da hun giver en rundvisning på kontoret. Men fisk skal fanges året rundt. Også når vinteren byder på isnende havblæst.

”Derfor har vi bamsedragten. Nogle kalder den også for Harboøre-habitten. Den skal vi have på, når vandtemperaturen er under 15 grader.”

Det lyder nu alligevel ret ubehageligt?

”Det kan godt være lidt… koldt. Men sådan er livet på havet!”

Camilla Milther kan tydeligt mærke, at hun er blevet en del af et traditionsrigt fag.

”I starten var det ret grænseoverskridende at skulle fortælle folk, der kunne være min far, at de havde lavet en fejl. Det er heldigvis blevet meget nemmere,” siger hun.

”Det nytter ikke noget at se dem som forbrydere. Jeg nyder at møde fiskerne som almindelige mennesker, for så kommer det gode samarbejde altid. Det er noget af det vigtigste for mig,” siger hun.

Hver dag er der nye fiskere i nye både, nye arbejdstider, en ny kontrolmakker og et nyt vejr. Det trives jeg rigtig godt med.
Camilla Milther, fiskerikontrollør.

Et job i forandring
Camilla Milther havde sin første kontrol som 24-årig. Nu er hun 27, og en del af den unge generation på kontoret.

”Jeg var egentlig næsten færdig med min bachelor fra universitetet, men fandt ud af, det ikke var mig. Så faldt jeg over det her, og det har bare vist sig at være den helt rigtige hylde,” siger hun.

Men Camilla Milther er også godt klar over, at nogle af hendes kollegaer har andre oplevelser af jobbet. Ved årsskiftet trådte Fiskeristyrelsens nye kontrolkoncept i kraft.

De nye arbejdstidsregler fik Fiskeridirektoratets Tjenestemandsforening til at sende et bekymringsbrev til Fiskeristyrelsen.

”Jeg har ikke familie endnu, så de nye arbejdstider er okay. Men vi trænger generelt til at få ro på fra de konstante forandringer. Nu skal vi prøve det nye kontrolkoncept af, og så er jeg sikker på, vi lander et godt sted,” siger Camilla Milther.

Det er Camilla Milther i hvert fald. Og arbejdet kalder. I dag med datakvalitetskontrol og måske et ekstra par vægtkontroller.

Fiskeridirektoratets Tjenestemandsforening er en afdeling i Fængselsforbundet. Foreningen organiserer fiskerikontrollører, der udfører fiskerikontrol på land og i de kystnære områder, og har til formål at sikre medlemmerne bedst mulige løn- og arbejdsforhold.
Af Sille Augustinussen

Fiskerikontrollører er bekymret for nyt kontrolkoncept