07.06.2024

En kvart milliard til medlemmerne

Fængselsforbundet har haft held med at hente store beløb hjem til medlemmerne i lønkroner og erstatninger. Samlet svarer det til over 50.000 kroner pr. medlem.

2022 har været et ekstraordinært år for Fængselsforbundets medlemmer, når man gør året op i kroner og øre. Fængselsforbundet har skaffet medlemmerne over 250 millioner kroner i lønkroner og erstatningsbeløb.

For det første gav fastholdelsespuljen på 35 millioner kroner et økonomisk skulderklap til det uniformerede personale.

Det er en pulje som Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen er meget tilfreds med: ”Vi har i årevis fået at vide, at Kriminalforsorgen gjorde alt for at fastholde sine medarbejdere, men lønnen kunne de ikke gøre noget ved. Denne tankegang fik vi ændret i sommer med fastholdelsespuljen. Vi arbejder hårdt på, at puljen ikke bliver en enlig svale,” siger han.

Under valgkampen lovede statsminister Mette Frederiksen (S) desuden et lønløft til udvalgte grupper i den offentlige sektor og nævnte specifikt Kriminalforsorgen. Det løfte er skrevet ind i regeringsgrundlaget for den nye regering.

”Det er et historisk løfte, som er et opgør med 50 års stilstand på lønområdet. Selvom vi tidligst kan mærke det fra 2024 og i årene fremefter, er det meget positivt,” siger Bo Yde Sørensen.

48-timers-reglen
I år har medlemmerne også fået penge fra forliget for overskridelsen af 48-timers-reglen. Det udmøntede sig i over 25 millioner kroner, som blev udbetalt kort før jul.

Tager vi nylønsforhandlingerne med – som udløste i omegnen af 10 millioner kroner – og den nye mulighed for at øge feriebudgettet ved at få feriepenge i stedet for ferie med løn, har forbundet i alt hentet 75 millioner kroner i løn i 2022.

Erstatninger
Samtidig har Fængselsforbundet skaffet store summer i erstatninger. Det sker på en trist baggrund af dårligt arbejdsmiljø, men når uheldet er ude, er det vigtigt, at der er økonomisk hjælp at få. Det har der været i 2022 i stor grad.

Engangserstatninger og løbende fremtidige betalinger beløber sig til 179 millioner kroner i 2022, som det fremgår af artiklen på side 4 i dette blad.

I alt har Fængselsforbundet derfor hentet en kvart milliard kroner hjem til medlemmerne i år, hvilket svarer til 56.000 kroner pr. medlem.

”Vi er meget tilfredse med, at vores medlemmer får noget for deres kontingent. Vi kan ikke love at beløbet bliver lige så stort i år, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for det,” siger Bo Yde Sørensen.

Af Søren Gregersen