08.04.2024

Fængselsbetjent Jimmi Christensen mener, at nogle institutioner får tildelt langt flere elever, end de har plads til.

Elevkabalen skubber fastansatte ud af vagtplanen

Møgelkær Fængsel har udlånt fem fastansatte for at få plads til elever. Fængselsbetjent Jimmi Christensen kalder situationen absurd.

Møgelkær Fængsel er kendt for god trivsel. Måske derfor ønsker mange nye betjente fængslet som deres uddannelsesinstitution. Problemet er bare, at Kriminalforsorgen af den årsag bliver nødt til at flytte fastansatte til andre institutioner.

I øjeblikket er fem fastansatte udlånt. En af dem er Jimmi Christensen, som har opfordret fagbladet til at skrive om problemstillingen.

”Jeg mener, det er en vigtig debat, som skal rejses. Vi har skabt en situation, hvor vi nogle steder ikke kan få vores timer, mens man andre steder ikke kan dække sine poster. Det virker jo helt absurd.”

Fagbladet møder betjenten på arbejde i Renbæk. Et fængsel som også har mange elever. I dag er Jimmi på vagt med en elev, og der er rigeligt at se til for begge.

Vi har skabt en situation, hvor vi nogle steder ikke kan få vores timer, mens man andre steder ikke kan dække sine poster. Det virker jo helt absurd.
Jimmi Christensen, fængselsbetjent.

En indsat fra en anden afdeling har sneget sig ind, og skal derfor visiteres. En anden indsat er utålmodig, fordi han vil låne en pc. En tredje har overtrådt reglerne og udelukkes derfor fra gangmødet. Det er han bestemt ikke glad for, så begge betjente må lige tage hånd om situationen.

”Ja, sådan er en typisk dag her i fængslet,” siger Jimmi Christensen.

Han synes, det er fint med sidemandsoplæring af nye kollegaer, men det bliver et problem, når eleverne fylder 40 procent i fængslerne, som det i øjeblikket gælder for både Renbæk og Møgelkær Fængsel. Det er hverken godt for eleverne eller for Kriminalforsorgen, mener han.

”Vi skal drage omsorg for vores nye folk. Hvis du er ung og kommer lige fra gymnasiet, så er du ikke rustet til at håndtere alle de små og store konflikter, som vi hele tiden kommer ud for. Derfor dur det ikke, når der er fængsler, som er bemandet hovedsageligt med elever – endda førsteårselever. Vi risikerer jo, at der kun er elever på nat.”

”Kvaliteten af elevernes uddannelse er heller ikke den samme, når de i stigende grad oplæres af andre elever. Det er jo ikke meningen med sidemandsoplæringen,” siger han.

Gode rammer i Møgelkær
Tilgangen af elever er uens fordelt på landkortet. For at få puslespillet til at gå op, er det nødvendigt at flytte rundt på fastansatte, som i Jimmi Christensens tilfælde. Det ærgrer ham, for det genåbnede fængsel i Møgelkær fungerer i hans øjne godt, som det er nu.

”Vi har skabt nogle gode rammer i Møgelkær med en positiv kultur, men når næsten halvdelen af bemandingen er elever, risikerer man at pille ved de rammer. Jeg er simpelthen bekymret for, at de faste betjente som udlånes får nok og søger ud af Kriminalforsorgen.”

Jimmi Christensen mener, at eleverne bøder for en fejlslagen ansættelsespolitik, hvor Kriminalforsorgen har været for langsom til at komme op i gear med rekrutteringen.

”Det var en fejl at indføre et ansættelsesstop. Nu har vi problemet. Vi er selvfølgelig glade for at få nye kollegaer, men de skal komme i et tempo, hvor vi kan følge med.”

Af Søren Gregersen

Hver tredje betjent er elev i fængslerne