07.06.2024

“Det er en cirkel, som slutter”

DR-journalist Preben Lund krydser sit spor og vender tilbage som skribent på Fængselsfunktionæren.

“Det var Radioavisen med Preben Lund.”

Du kender stemmen fra P1 og P4. Fremover vil han dog også bidrage til dette fagblad, for selvom der er gået 25 år siden han forlod Kriminalforsorgen, brænder han stadig for sit gamle fag.

Preben Lund begyndte som fængselsbetjent i 1981 i Københavns Fængsler: ”Der blev virkelig ansat mange nye betjente i de år, efter de store efterkrigsgenerationer gik på pension,” fortæller han.

”Jeg befandt mig godt i den verden. Der var en helt utrolig humor blandt kollegaerne og de fleste vagter var fredsommelige. Men i slutningen af 1980’erne begyndte klientellet at ændre sig. Der kom flere aggressive typer, og jeg begyndte at sætte spørgsmål ved, om jeg ville være gammel i det her system.”

På det tidspunkt var Preben Lund allerede en aktiv skribent for KF-bladet og Fængselsfunktionæren.

Redaktør på bladet
I 1995 får han jobbet som redaktør for bladet. Han blev budt velkommen i novemberudgaven: ”Vi har alle en interesse i, at vores fagblad får så højt et kvalitetsmæssigt niveau som muligt. Der er ingen tvivl om, at vi med Preben Lund i redaktørstolen har forbedret vores muligheder ganske betydeligt,” skrev formanden Vagn Nedergaard.

Den nye redaktør fik udleveret en bærbar computer og kastede sig straks over opgaverne i sit første blad med artikler om fængselsbetjentes AIDS-risiko og kondiløb hos kollegaerne i Sandholmlejren.

Interessen for journalistikken rakte dog ud over det gamle fagblad, så Preben Lund valgte at søge ind på Journalisthøjskolen.

”Til min store forbløffelse kom jeg ind. Jeg gik derfor på halv tid. Karlson fandt en nattevagt til mig i Horsens, og siden skiftede jeg til Århus Arrest. Kollegaerne var flinke til at give mig ro til studierne,” siger Preben Lund med et smil.

Nyhedsoplæser på Radioavisen
I 1998 blev Preben Lund ansat ved DR og forlod dermed Kriminalforsorgen.

Han har siden været fast nyhedsoplæser ved Radioavisen – ofte med et blik for forholdene på sin gamle arbejdsplads.

Det er blevet til over 30.000 udsendelser gennem årene. Kendt for sin rolige, perfekte radiostemme. Han huskes måske også for at udskrive folketingsvalg i 2015, da han ved en fejl sendte en test-sms ud til omverdenen på et DR-kursus.

For et år siden var det officielt slut. Han blev fejret med en afskedsreception på DR.

”Din stemme har fortjent en plads i dansk mediehistorie,” sagde generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

På vej ud ad døren blev han dog spurgt, om han var interesseret i nogle freelancevagter. Der er derfor stadig gode chancer for at høre Preben Lund, når man tænder for Radioavisen.

Samtidig har han tilbudt igen at bidrage til fagbladet, hvilket han allerede gør i dette blad. Det er vi glade for.

”Det er en cirkel, som slutter,” siger Preben Lund

Af Søren Gregersen


“Spil ikke en rolle – det bliver altid afsløret”