Carlo og Luna, to små labradorhvalpe, er lige nu under uddannelse i Jyderup Fængsel. Kriminalforsorgen har nemlig valgt at udvide servicehundetræningen efter succesen i Søbysøgård Fængsel.
De sover, leger og bruger de fleste af døgnets timer sammen. Udvalgte indsatte i Jyderup Fængsel træner nu servicehunde, som en dag skal gøre en forskel for personer med psykiske udfordringer.
Kriminalforsorgen har i samarbejde med Servicehundeakademiet og Team Servicehunden Danmark udlært i alt 44 servicehunde siden 2019, hvor projektet begyndte i Søbysøgård Fængsel. Lige nu er yderligere syv hunde under træning de to steder i landet.
Janne Bergmann er enhedschef i Jyderup Fængsel, og hun er glad for, at ordningen er nået til kvinderne i Jyderup.
”De indsatte oplever at have et ansvar, og de lærer samtidig at skulle fungere i en struktureret hverdag. Begge er færdigheder, som er vigtige led i en resocialiseringsproces,” siger hun.
Hundene er hos den indsatte fra de er otte uger, og indtil de er syv til ni måneder gamle. Herefter overtager instruktørerne fra Team Servicehunden Danmark træningen, og sikrer, at hundene er klar til jobstart.
Janne Bergmann mener, at de indsatte gennem ordningen får mulighed for at give noget meningsfuldt tilbage til samfundet. Samtidig får de en helt særlig ven.
“Hundene er ligeglad med, hvad du har gjort, og hvem du er,” siger hun.
Generelt mener Janne Bergmann, at stemningen i fængslets åbne afdeling har fået et løft siden hundenes ankomst.
Hundene er ligeglad med, hvad du har gjort, og hvem du er
En hund er bedre end medicin
Bettina Kúre sover sammen med Carlo inde på cellen. Hunden plejer at vågne lidt i syv, og efter en luftetur og morgenmad begynder træningen klokken ni.
Bettina Kúre er indsat i Jyderup Fængsel, og har siden 15. november trænet Carlo, den ene af hundehvalpene. Hun oplever det gode samarbejde meget konkret.
”Siden jeg fik Carlo, har jeg smidt noget af min medicin. Før kunne jeg sove en hel dag, men nu har jeg fået meget mere livsglæde og overskud. Det er helt klart Carlos skyld, at jeg er blevet mere social,” siger Bettina Kúre.
De indsatte kan være en del af ordningen, hvis de ikke har et misbrug, og hvis deres afsoning vurderes som uproblematisk. Den indsattes kriminalitet har ikke en betydning – her handler det om en vurdering af den enkelte person.
”Lige nu træner vi, at Carlo skal gå pænt ved min venstre side. Han skal lære at abstrahere fra støj, og med tiden at kunne gå uden snor. Han har været god i dag,” siger hun, mens Carlo får en godbid.
Dem har han allerede fået mange af. De to har omkring fire måneder tilbage sammen, inden Carlos træning overtages af de professionelle instruktører fra Team Servicehunden Danmark.
Det glæder Bettina Kúre sig ikke til.
Det bliver virkelig hårdt at skulle undvære ham.
Gået bedre end forventet
Janne Bergmann håber, at ordningen kan fortsætte, og at de snart får endnu flere hunde. Hun anerkender dog samtidig, at det har været et særligt stykke arbejde at få etableret hundetræningen.
”Vi er vant til at bekymre os. Der er altid mange ’hvad-nu-hvis’er’ – men det har der slet ikke været nogen grund til her,” fortæller Janne Bergmann.
De har i Jyderup kunne adoptere mange af rammerne fra ordningen i Søbysøgård, men har måtte omforme dem til de åbne forhold. Derudover har de løbende talt med både de indsatte og deres pårørende om, hvordan man bedst omgås hunde.
”Det er interessant, at ordningen ikke er nået bredere ud. Man ville de fleste steder nemt kunne skabe rammer for det her,” mener Janne Bergmann, og fremhæver, at ordningen er omkostningsneutral.
Det er Team Servicehunden Danmark, der sørger for alt det nødvendige, såsom hundemad. Det eneste, Jyderup Fængsel skal lægge, er deres tid. Og så lidt materialer, når der til foråret forventes at de indsatte skal bygge en agilitybane til hundetræningen, ligesom i Søbysøgård Fængsel.