07.06.2024

Bånd på tværs af faggrupper

Jessica og Kim er blandt de første elever på den nye uddannelse. De ser en fordel i at uddanne sammen, selvom den ene er fængselsbetjent og den anden transportbetjent.

“Man får en meget bedre forståelse af hinandens opgaver,” siger Jessica om hendes klasse på uddannelsescenteret i Birkerød.

Hun er lige gået i gang med uddannelsen som fængselsbetjent og går i klasse med både transportbetjente og en værkmester.

”Det er en fordel både fagligt og socialt,” siger hun.

Hendes klassekammerat Kim er enig: ”Vi danner bånd til kollegaer på tværs af vores faggrupper. Det giver et godt sammenhold. Det er jo næsten, som at være på højskole, når vi også bor sammen,” siger den kommende transportbetjent.”

Det at gå i klasse sammen er dog ikke det første, som de to fremhæver. Det er mere strukturen, som i deres optik er blevet bedre end den tidligere uddannelse.

”Det virker som om, vi får en bedre grundpakke med basal viden om de job, vi skal ud til. Jeg tænker på elementer som for eksempel magtanvendelse, selvforsvar, konflikthåndtering og kommunikation. Det når vi på tre måneder, hvor det før tog tre år,” siger Kim.

Jessica tilføjer: ”Vi får et godt grundlag, inden vi kommer ud i praktik. Det betyder, at vi kan deltage i magtanvendelser med det samme. På den måde er kronologien bedre. Det virker omvendt, hvis man
kommer ud i praktik og først bagefter tilegner sig viden om det på skolen.”

Introforløb
De har allerede været ude i et kort introforløb på to uger i et fængsel, som også er et nyt tiltag, Jessica har været to steder på Vestre: ”Det var superspændende,” siger hun.

Mens Kim har været i Jyderup og Vestre: ”Jeg har ageret fængselsbetjent på Vestre. Det har været 14 ekstremt spændende dage og været en øjenåbner til hele systemet.”

Blev du så fristet af at skifte til fængselsbetjent?

”Hvis jeg en dag bliver træt af at køre transporter, så vil jeg gerne skifte. Jeg kunne godt lide svingdøren af indsatte i Vestre Fængsel. Det var i hvert fald ikke noget, som skræmte mig væk.”

Senere i uddannelsen stifter de kendskab med alle regimer. Mellem 6 til 12 måneder af praktikperioden kommer til at foregå i andre institutioner end elevens egen institution.

”Vi kommer på den måde ud på alle typer af institutioner – og kan finde ud af, hvor man gerne vil arbejde,” siger Jessica.

Scenarietræning
En af de ting som de to elever er glade for, er scenarietræning. Den foregår med professionelle skuespillere og giver god mulighed for at afprøve teorien i praksis.

”Vi fejler i stor stil, men det er jo også det, vi skal for at blive bedre. Skuespillerne trækker scenarierne i alle mulige retninger og bringer rigtige følelser frem i os,” siger Jessica.

Samlet set er de derfor begge to meget tilfredse med at starte på uddannelsen.

”Jeg gik ikke ind med så mange forventninger, men det er ikke bare et kursus. Det er en reel uddannelse, hvor man udvikler sig personligt og lærer sig selv bedre at kende,” siger Kim.

Af Søren Gregersen

Der er 28 elever på det nye hold i Birkerød. Heraf 15 transportbetjente, 12 fængselsbetjente og 1 værkmester

Ny forbedret grunduddannelse