20.04.2024

Fængsel skal tage imod coronasmittet afsoner

En ny afsoner har meldt sin ankomst til Jyderup Fængsel med beskeden om, at han er smittet med corona. Det undrer tillidsrepræsentanten i fængslet, at man ikke forholder sig mere forsigtigt til den oplysning.  

Fængslerne har klaret frisag indtil videre, når det gælder COVID 19, men nu begynder man at tage chancer. Det mener tillidsrepræsentant Nina Odgaard fra Jyderup Fængsel, der har fået besked på at tage imod en coronasmittet, som har ventet et år på at afsone.

”Han ringede til os i sidste uge for at fortælle, at han skulle afsone fra den 18. august, men at han er coronasmittet og har dokumentation på det,” siger hun.

Efterfølgende kontaktede fængslet Områdekontoret for at finde ud af, hvordan de skulle forholde sig til den oplysning. Svaret var, at reglerne er sådan, at man skal tage imod en afsoner, hvad enten han er smittet med COVID 19 eller ej.

Nu gik det lige så godt
Det er en stor chance at tage, mener tillidsrepræsentanten, og det bliver i hendes optik endnu mere skørt, når man kigger på konteksten:

”Afsoneren blev løsladt fra varetægt for et år siden til senere afsoning, så han kommer fra fri fod. Jeg forstår ikke, hvorfor man så ikke af sikkerhedsmæssige årsager skubber afsoningen to uger,” siger Nina Odgaard og fortsætter: ”Jeg synes, det er ærgerligt, for nu gik det lige så godt med at holde coronaen ude. Det er jo lige så skidt, hvis et helt fængsel bliver smittet med corona, som hvis det er et plejehjem, og vi betjente går rundt på alle afdelinger,” siger hun.

Fagbladet har spurgt Kriminalforsorgen om deres holdning til den smittede afsoner. De vil dog ikke udtale sig om den konkrete sag, men Kriminalforsorgens sikkerhedschef Lars Rau Brysting oplyser, at der er mulighed for at udsætte strafudståelsen, hvis man på forhånd ved, at en afsoner er smittet med corona.

Hvis afsoneren er mødt op til afsoning, skal vedkommende isoleres: ”Såfremt en domfældt møder til afsoning og udviser tegn på at være smittet med corona, herunder fremviser en positiv test, skal den domfældte isoleres ved, at retten til fællesskab afskæres, og personalekontakt og adgang til fællesfaciliteter vil blive begrænset. Pågældende vil herefter først få fællesskab, når der ikke er smitterisiko,” siger han.

Af Maria Hamilton

 

Kriminalforsorgen har stort set undgået corona-smitten