07.06.2024

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

Vi kommer til at vinde kampen mod LTF – men vi må ikke tabe kampen for alle andre

Guderne må vide, hvad LTF har gang i. Spørgsmålet er, om de ved det selv. Hvad vil de opnå ved at slå personalet ned?

Tror de, at de får bedre forhold? Det vil jeg kalde naivt.

Tror de, at de kan styrke deres status i forhold til andre fanger? Ja, måske. Men overfald mod fængselsbetjente er trods alt ildeset blandt hovedparten af de indsatte.

Tror de, at de kan overtage magten? Jeg fristes til at tro det. Selvom det er temmelig dumt og afstumpet.

De kommer selvfølgelig aldrig til at vinde den kamp. Det eneste svar som de får, er endnu flere opstramninger, endnu flere restriktioner og endnu flere visitationer.

De må selv vælge, om de ønsker at gå den vej.

Sætter man tingene lidt på spidsen, er problemet ikke så meget at håndtere LTF og andre bandegrupperinger. Det skal vi nok klare. Problemet er snarere de konsekvenser, det har for resten af de indsatte.

Sagen er jo den, at vi bliver nødt til at flytte ressourcer fra de gode
afdelinger over til de dårlige.

Med andre ord ødelægger bandemedlemmerne det ikke bare for sig selv. De ødelægger også indsatsen over for de indsatte, hvor vi kan gøre en forskel.

Timingen er mildest talt dårlig. Vi er så underbemandede i øjeblikket, at alt, hvad der er af personale, sættes ind for at klare den daglige bemanding. At håndtere voldspsykopater er det sidste, vi har brug for. Men der er ikke andet at gøre end at bryde den onde spiral, som vi er kommet ind i.

Vi har overordnet at gøre med mennesker, som har været udsat for systemet hele deres liv – også før de kom i fængsel.

Hvis vi skal gøre en forskel, når de sidder i fængsel, så bliver vi nødt til at have bedre rammer for at bryde hierarkiet ned, så de stærke fanger ikke får lov til at styre de svage fanger. Vi skal være bedre til at dele fangerne op i dem, som kan rykkes, og dem som ikke kan rykkes.

Og så skal politikerne på Christiansborg stole på, at betjente og socialrådgivere ved, hvad der skal til for at flytte den enkelte fange. I stedet for at vi hele tiden sætter nye regler og procedurer op.

Vi kommer til at vinde kampen mod LTF, men vi må ikke tabe kampenfor alle andre.