07.08.2024

Fortællinger fra skyggesiden

Fængselsbetjent Kim Winther forsøger ihærdigt at gøre sig selv arbejdsløs. Han rejser landet rundt med en opfordring til børn og unge om at undgå kriminalitet.

Vi sidder i lærerværelset på Nordstjerneskolen i Helsinge en morgen midt i marts. Skolelærer Astrid Dyhrberg fortæller, hvorfor hun har inviteret en fængselsbetjent til at holde foredrag.

”Vi skal have fat i de unge under den kriminelle lavalder. Vi vil gerne undgå, at de tager et forkert valg,” siger hun.

”Man kan ikke tage et forkert valg,” svarer Kim Winther prompte og fortsætter: ”Man forsøger altid at vælge det bedste i situationen. Det er først bagefter, man kan se, det var et dårligt valg.”

For fængselsbetjenten fra Ringkøbing Arrest er det mere grundlæggende ting, som skal være på plads, hvis man skal undgå den kriminelle løbebane.

Det fortæller han eleverne, da vi bagefter går op i skolens store sal, hvor foredraget begynder.

”Bare det, at I får en uddannelse, betyder, at risikoen er meget lille for, at I kommer til at møde mig og mine kollegaer. I de 20 år, hvor jeg har arbejdet i fængsler tror jeg, jeg har mødt to fanger med en uddannelse.”

B-SIDEN
Kim Winther har taget initiativ til B-siden, som er en gruppe af fængselsbetjente og indsatte, der stiller sig til rådighed for alle, der gerne vil høre om livet på skyggesiden. Om mennesker der lever i miljøer, hvor folk mistrives.

I dag har han Kuno med, der har siddet over 16 år i fængsel. Han kender om nogen livet på b-siden. Det har været hans liv, siden han blev født. Kuno opvoksede i Skagen i et hjem præget af vold og alkohol. Og det liv førte han videre, begyndte at bruge stoffer, mistede sin læreplads og røg i fængsel.

Jeg mødte en betjent ligesom Kim, der tog fat i mig. Kunne du ikke tænke dig at få noget hjælp, spurgte han.

”Jeg endte ude af kontrol,” fortæller han til eleverne.

Han viser på en storskærm et foto af sig selv, hvor han ser ud til at være godt pumpet op med amfetamin og anabolske steroider.

”Det ser ud til, at der er helt slukket bag de øjne,” siger Kuno.

”Ja, du ligner en mellemting mellem en kummefryser og en rød Fiat Ritmo,” tilføjer Kim Winther.

Kuno er ved at afsone en lang fængselsdom. Det skulle gerne være den sidste af slagsen. For ham var det en fængselsbetjent, som ændrede kursen:

”Jeg mødte en betjent ligesom Kim, der tog fat i mig. Kunne du ikke tænke dig at få noget hjælp, spurgte han.”

”Så fik jeg psykologhjælp, begyndte at læse bøger og fik kontakt med min familie igen. Det var faktisk godt, at straffen var så lang, for så havde jeg god tid,” siger Kuno.

Han bor nu på en pension, hvor han har sin søn fem dage hver anden uge.

Han har ikke planer om at vende tilbage til miljøet i Skagen, men vil gerne have sin egen bolig, få et job og være der for sin søn.

Vi har problemer med LTF og Gremium. På et tidspunkt indførte politiet visitationszone og øget patruljering, siger lærer Astrid Dyhrberg.

LTF OG Gremium
Efter foredraget fortæller Astrid Dyhrberg, at der er brug for at give eleverne et wake-up-call, selv i en fredelig stationsby som Helsinge.

”Vi har problemer med LTF og Gremium. På et tidspunkt indførte politiet visitationszone og øget patruljering,” siger hun.

Skolen har et samarbejdet med SSP, men hun synes, B-siden kommer med noget, der er meget mere vedkommende for eleverne: ”Jeg tror, at deres budskaber trænger meget mere ind.”

Det gode liv
Kim Winther og Kuno holder ikke bare foredrag. De kommer også ud i alle tolv klasser på de ældste trin og møder eleverne ansigt til ansigt.

De går tæt på emner som misbrug, social arv, bandemiljøet og alle mulige andre ting, som hører til på samfundets b-side.

Budskabet er, at man bliver nødt til at være på a-siden, hvis man skal have en chance for at leve det gode liv med familie, venner og job.

Og det liv mener Kim Winther, han har. For som han siger til eleverne i Helsinge: ”Det kan også blive jer. Verden er jeres – tag den – mød den, men fuck ikke med den.”

Søren Gregersen