07.06.2024

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

Velovervejet katastrofekurs

Hvis det var mig, som arbejdede i Møgelkær, og nu flyttede til en ny arbejdsplads, ville jeg nok tænke mit. Hvorfor lukker vi et fængsel samtidig med, at Kriminalforsorgen har historisk overbelæg?

”Det er fordi, vi især mangler pladser i de lukkede fængsler,” siger direktøren.

Men belægget har i snit ligget på over 96 procent i de åbne fængsler i år. Lukker vi Møgelkær, forstærker vi bare risikoen for overbelæg i andre åbne fængsler.

I mine øjne er der ikke meget, som giver mening i Kriminalforsorgen i øjeblikket. Overarbejdet vil ingen ende tage. Flere steder har vi fjernet betjente til brug for forstærkningshold og opgradering på bandeafdelinger. Det ville være fint, hvis der var mandskab til det.

Men det er der ikke, så i stedet mangler vi personale andre steder.

Og så er jeg ikke engang begyndt at opremse de mange registreringstunge opgaver, der er fløjet ind fra højre uden nogen form for prioritering af opgaver.

Så kære direktør! Du bliver nødt til at stoppe op et øjeblik og fortælle politikerne, at sidste års flerårsaftale blev indgået på et forkert grundlag. Prognoserne var forkerte i forhold til fangeudviklingen. Det vælter jo ind med fanger.

Overfyldte fængsler var ikke målet med aftalen. Tværtimod blev det aftalt, at kapaciteten skulle give mulighed for en mere moderne afsoning. Jeg tror ikke, politikerne havde burhøns i tankerne, da de skrev det.

Jeg tror heller ikke, at det var politikernes projekt at skære i bemandingen. De lovede faktisk 250 nye betjente. I stedet er vi blevet 120 færre betjente på et år.

Hvis politikerne virkelig mener, hvad de siger, så skal der balance i tingene igen. Relationsarbejdet skal tilbage i højsædet.

Her og nu har vi brug for, at vi får ansat det nødvendige mandskab.

Vi bør ikke åbne mere af Storstrøm, før der er personale til en rimelig vagtdækning. Ikke som nu, hvor der er tre betjente til 56 farlige fanger og natlukning om dagen.

Og vi bør ikke tage flere kørselsopgaver fra politiet, før vi har personale til det. Fremfor som nu at affolke Vestre Fængsel for at klare opgaven. De mangler i forvejen 70 mand.