07.06.2024

Transportenheden i Kolding er godt kørende

For lidt over et år siden startede transportenheden i Kolding deres biler første gang. Nu kører de 15 ture om dagen.

Der er næsten tomt i de nye lokaler i Kolding, hvor transportenheden holder til. Fagbladet har sat tillidsrepræsentant Sonny Knudsen i stævne. Han fortæller, at de fleste af transportbetjentene er ude at køre.

I alt er der 55 betjente i Kolding og hvert hold har ofte to ture på en vagt.

”Senere i dag skal jeg og min makker for eksempel hente en indsat i Sønder Omme og køre ham til Søbysøgård,” siger transportbetjenten.

Transporterne skal bestilles tre dage i forvejen, så de mere akutte ture tager politiet sig stadig af, med mindre koordinatoren kan finde huller i skemaet og sende transportbetjente afsted.

Der er meget få situationer, hvor de indsatte stikker af eller overfalder os. 99 procent af vores ture foregår helt stille og roligt,” siger Sonny Knudsen.

Vi er stadig nye
Sonny Knudsen er fra andet hold transportbetjente og begyndte i jobbet i november 2018. Han har efterhånden samlet en del erfaring i forhold til, hvordan det er at håndtere den nye jobfunktion i Kriminalforsorgen.

”Vi kan stadig mærke, at vi er nye, og at man i Kriminalforsorgen er mere vant til at håndtere fængselsbetjente i de forskellige systemer som for eksempel VIT,” siger Sonny Knudsen.

Han fortæller, at der er god kommunikation med Kriminalforsorgen og uddannelsen, når der opstår ideer til justeringer.

”Vi har for eksempel sagt, at de skal nedtone det actionprægede i rekrutteringsvideoerne og understrege, at scenarietræningen på uddannelsen er worst case scenario. Der er meget få situationer, hvor de indsatte stikker af eller overfalder os. 99 procent af vores ture foregår helt stille og roligt.”

Transportbetjentene i Kolding reflekterer løbende over deres rolle og indsats. Hver dag klokken 16 kan de betjente, der er hjemme, gå til feedbackmøde, hvor de taler om gode elementer fra turen og ting, de kan gøre bedre næste gang.

”Man kan jo se forskelligt på den samme situation, så det er godt at få sat tingene i perspektiv og dele viden på den måde,” siger Sonny Knudsen, der snart skal en dag til både København og Hobro for at sparre med kollegaer fra de to øvrige transportenheder.

Forskellig tilgang til de indsatte
At man kan have forskellige syn på en situation, er også blevet tydelig i forhold til andre kollegaer, nemlig fængselsbetjentene.

”Transportbetjente ser jo selve transporten af den indsatte som kerneydelsen. Vi kommer samtidig fra en masse forskellige baggrunde. Fængselbetjente er specialiserede i også at håndtere de indsatte inden for murene. De ved, hvad de har brug for, og hvad de kan finde på. Vi kan lære af dem, men jeg mener faktisk også, vi supplerer hinanden rigtig godt,” siger Sonny Knudsen.

Hans makker er tilbage fra retten i Kolding, og de to transportbetjente tager deres madpakke med, finder ud til deres bil på parkeringspladsen og begiver sig mod Sønder Omme Fængsel, hvor den indsatte venter på at blive flyttet til Fyn.

Af Maria Hamilton