07.06.2024

1. april: Tobakshunde skal sikre røgfrie fængsler

Rygeforbuddet i landets fængsler og arresthuse træder i kraft i dag. Fire hunde skal hjælpe med at støtte op om de nye regler.

Først kom narkohunde. Så kom mobilhunde. Nu indføres tobakshunde.

De nye hunde skal bruges til at visitere celler og indsatte, så man kan sikre, at det nye rygeforbud i landets fængselsceller bliver overholdt.

Tobakshundene er specialtrænede til at opsnuse tobak som for eksempel cerutter, cigarer, cigaretter og den nye indsmuglingskilde: snus.

Det har dog været vanskeligt at finde de rette hunde til opgaven.

Kriminalforsorgen har derfor måtte gå lidt utraditionelt til værks. To af de nye hunde – en Border Collie og en Skotsk Terrier – er fundet i beværtningen ‘Den brune Negl’ på Vesterbro, hvor hundene i gennem en årrække er blevet trænet i at kende forskel på Kings, Cecil og Look.

Den tredje hund er en velvoksen Newfoundlænder, som er blevet for stor for Søren Ryge at holde hjemme. Den skulle eftersigende være i stand til at skelne mellem alle typer af pibetobak som for eksempel Virginia, Kentucky og Maryland.

Endelig er den fjerde hund – en Ruhåret Gravhund – udfaset fra kongehuset. Den er specialiseret i stærk tobak uden filter.

Kriminalforsorgen har store forventninger til de nye hunde: ”Vi er sikre på, at vi får et effektivt middel til at stoppe en hver form for smugrygning i krogene,” udtaler hundefører Philip Morris.

Og hvis man tror, at det nu er slut med at opfinde hundeopgaver i Kriminalforsorgen, må man tro om igen.

“Vi overvejer skam både vagthunde, sædelighedshunde og resocialiseringshunde. Men tiden kan hundene såmænd overtage alle funktioner i fængslerne,” siger hundeføreren.

Newfoundlænderen Thorvald er en af Kriminalforsorgens nye tobakshunde.