06.12.2024

Der blev ikke taget let på opgaven om at få forhandlet en god stak fiktive lønkroner hjem til kollegaerne. Her er B-siden igang med at fremføre krav, mens René Larsen overvåger slagets gang fra hjørnet.

Tillidsrepræsentanter i skarp lønforhandlingstræning

Fængselsforbundet holder i denne uge kursus for tillidsrepræsentanter, der blandt andet får slebet deres lønforhandlingsteknik, så de er helt skarpe ved forhandlingsbordet.

Fagbladet stak hovedet indenfor på kursets tredje dag, da tillidsrepræsentanter fra hele landet var samlet på kursus i Middelfart. Denne dag stod i lønforhandlingens tegn. Først med et oplæg fra René Larsen. Han var meget klar i mæglet, da det kom til indstillinger: ”Jeg vil bare slå én ting fast. I skal ikke bare sætte lys, men spotlight på dem, der aldrig har fået tillæg før, og så vil jeg stærkt opfordre alle uden undtagelse til at indstille sig selv.”

Med forbundssekretærens gode råd til virkelighedens TR-verden, skulle kursisterne nu zoome helt ind på forhandlingssituationen fra hver deres vinkel. Nogen fik tildelt rollen som leder, andre som TR og resten som observatører for enten A- eller B-side. De to sider fik en temmelig kompleks, og dermed virkelighedsnær, beskrivelse af deres økonomiske udgangspunkt og de indstillinger de hver især havde fået. Nu skulle grupperne forberede sig grundigt og præsentere indstillingerne for hinanden for så at forberede sig igen til den endelige forhandlingssituation.

”Når alle tre grupper fremlægger resultaterne senere i eftermiddag, vil I opdage, at de bliver meget forskellige,” sagde René Larsen og fik dermed lagt lidt ekstra pres på kursisterne og deres forhandlingsevne.

Interessant at se det fra den anden side
Ulrik Hansen fra Ringe Fængsel har været suppleant i fire år, og det er hans første gang på kurset. Han er observatør for a-siden og sidder og noterer, mens gruppens to ledere diskuterer, hvordan lønkronerne skal fordeles.

”Man kan se, hvordan fokus er på a-siden. Jeg tror, man vægter nogle helt andre ting på B-siden. Det er interessant at se det fra den anden side”, siger han.

Fagbladet lister et hurtigt spørgsmål ind til observanten om, hvad han har fået ud af kurset indtil videre: ”Jeg har fået et godt fundament til at kunne forklare mine kollegaer, hvordan tingene hænger sammen. Jeg forstår også min egen rolle bedre og kan derfor forklare dem derhjemme, hvorfor det for eksempel er vigtigt at tage sin tillidsrepræsentant med som bisidder til et møde. Det er det, fordi man på den måde har hele Fængselsforbundet i ryggen,” siger han.

Hvad skal man vide som TR?
Som tillidsrepræsentant har man til opgave altid at være til rådighed for sine kollegaer og svare på spørgsmål, de måtte have i forhold til ansættelse, løn eller svære situationer, de er havnet i. Det kræver bred viden om regler samtidig med, at det er vigtigt, at man er sin egen rolle og dens afgrænsninger bevidst. Derfor skal kursisterne da også igennem en lang række emner udover lønforhandlingssituationen: ferie- og pensionsregler, TR-aftalen, budgetforståelse blandt andet.

Hanne Munk Degn er ITR for Limfjorden og har været TR siden 2013: ”Jeg meldte mig på kurset, fordi jeg havde brug for at få opfrisket reglerne, der er sket en del nye ting siden reorganiseringen. En god sideeffekt af at mødes med andre tillidsrepræsentanter er netværket. Vi får talt en masse sammen, og det er inspirerende for eksempel at høre om, hvordan de gør i Hillerød Arrest,” siger hun.

Kurset er både for nye og gamle tillidsrepræsentanter: ”Der sker jo hele tiden nye ting,” siger Henrik Thøgersen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet. Han står sammen med kollegaer fra forbundskontoret for undervisningen af de 19 tillidsrepræsentanter.

 
                                                                                                                      Af Maria Hamilton