17.04.2024

Tillidsreformen rulles ud i hele Kriminalforsorgen

Som den første organisation i staten indfører Kriminalforsorgen en tillidsreformsuddannelse til ledere og tillidsfolk i alle institutioner.

Tillid og ansvar skal erstatte kontrol og tilsyn. Det er et af principperne i tillidsreformen, som skal modernisere den offentlige sektor. Nu bliver principperne oversat til praksis i Kriminalforsorgen.

Det kommende år skal ledere og tillidsfolk fra alle 25 institutioner nemlig på uddannelsesforløb. Her skal de over tre moduler samarbejde om at finde løsninger på konkrete problemstillinger i deres hverdag ud fra metoder om tillid og samarbejde.

Forløbet blev skudt i gang i sidste uge af Kriminalforsorgens direktør Johan Reimann og Fængselsforbundets formand Kim Østerbye på et kickoff-arrangement i København. Begge lagde her vægt på, at tillidsreformen er nødvendig for Kriminalforsorgen.

”Det kommer til at tage tid, når vi skal ændre på hele kulturen i vores organisation, men jeg er ikke i tvivl om, at vi lykkes,” sagde Johan Reimann blandt andet.

Kim Østerbye pegede på, at reformen lægger op til mere indflydelse til medarbejderne. Og det skal udnyttes: “Kun ved at præge udviklingen med gode argumenter kan vi opnå resultater,” sagde han.

Alle lag i organisationen skal finde løsninger på hverdagens udfordringer. Fra områdekontorer til fængsler, arresthuse, pensioner og KIF-afdelinger. Tillid og samarbejde skal altså gennemsyre hele den gamle etat.

Af Søren Gregersen
sh-0468

TILLIDSREFORMENS SYV PRINCIPPER

  1. Den offentlige styring skal bygge på mål og resultater
  2. Opgaveløsningen skal bygge på dialog og åbenhed.
  3. Ledelse skal tage afsæt i tillid til medarbejderne
  4. Opgaveløsningen skal dokumenteres
  5. Opgaveløsningen skal bygge på viden
  6. God ledelse skal fremme innovation
  7. Borgerne skal inddrages