20.04.2024

Pind om mobiler i terrorsag: “Jeg har gjort, hvad der stod i min magt”

Justitsminister Søren Pind (V) mener, at han handlede korrekt i kølvandet på DRs henvendelse om, at terrorsigtede havde adgang til mobiltelefoner. Det fremgik af et åbent samråd i Folketinget i dag.

Der er ikke noget at komme efter.

Så kort kan justitsminister Søren Pinds svar ridses op fra et møde i Retsudvalget i formiddag. Her redegjorde ministeren for, hvad han har gjort for at forhindre, at terrorsigtede havde adgang til mobiltelefoner og internet, efter DR gjorde ministeriet opmærksomme på problemet kort før jul.

“Den 21. december rettede DR henvendelse til Justitsministeriet, om at terrorsigtede havde adgang til sociale medier via mobiltelefoner. Senere på dagen blev den sigtedes celle visiteret, men der blev intet fundet. Den 6. januar henvender DR sig igen, og informerer om, at samme mistænkte er aktiv på Facebook. Og 8. januar findes en mobiltelefon,” siger Søren Pind.

Ifølge ministeren er den 8. januar første gang, at han bliver orienteret om, at der er fundet en mobiltelefon i terrorsagen, og at der i løbet af januar sker en række tiltag, der blandt andet munder ud i, at der findes flere mobiltelefoner.

“Kunne man have gjort mere? Måske. Men helt ærligt: Jeg havde ikke fantasi til, at problemet med mobiler var så stort.”

Hvad har ministeren gjort?
Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen, som indkaldte til samrådet, var dog ikke tilfreds med ministerens svar. Hun mener, at ministeren selv burde have gjort mere: “Det her er Danmarkshistoriens alvorligste terrorsag, og vi hører meget om departementet, men nu spørger jeg for tredje gang: Hvad har justitsministeren konkret gjort?”

Søren Pind replicerer frisk: “Jeg kan forstå, at fru Trine Bramsen mener, at jeg selv skulle overvåge Facebook.”

“Jeg ved jo, at ministeren er særdeles aktiv på de sociale medier, så det ville ikke undre, om han sad og overvågede med sherifstjernen på,” skyder Trine Bramsen tilbage.

Herefter ministeren gentager sit tidligere svar om visitationerne i december og januar. Og tilføjer: “Jeg mener, vi har blotlagt et problem, og at jeg har gjort, hvad der stod i min magt.”

Formanden tager ordet
Efter et par retoriske sværdslag, sætter Retsudvalgets formand Peter Skaarup (DF) sig selv på talerlisten.

“Det er jo helt håbløst, at terrorsigtede har mobiltelefoner, men det er jo ikke justitsministeren, der er ude i fængslerne og lede efter mobiler. Hvor er det kæden er hoppet af?” siger han.

Søren Pind vil ikke placere et ansvar i hverken Justitsministeriets departement eller i Direktoratet for Kriminalforsorgen.

“Jeg har gjort en dyd ud af ikke at diskutere personalesager offentligt,” svarer han kort.

Af Kristian Westfall