08.04.2024

Fra venstre: Flemming Mikkelsen, Tina Klausen og Marianne Klarholt.

Nyt uddannelsestilbud til de indsatte i Enner Mark

Den nyåbnede AMU-hal storroses indsatte og ansatte.

Ideen er simpel: Flyt de indsatte væk fra deres afdelinger til en afsondret bygning og giv dem ro til at styrke deres evner.

Det er netop, hvad det lukkede fængsel på Enner Mark prøver med AMU-hallen. Et lokale hvor der er rum til at udfolde sig socialt og fagligt og få et AMU-bevis med i købet.

Hallen åbnede i februar og fejrede det med reception i juni.

”Det er et tilvalg på en anden måde for de indsatte i forhold til den normale beskæftigelse,” forklarer enhedschef Marianne Klarholt.

”Vi tilbyder en række af AMU-kurser for eksempel trækurser, malerkurser og rengøring. For nogle af de indsatte er det det første bevis, de har fået, så det betyder virkelig noget.”

Faglærer Tina Klausen og Flemming Mikkelsen står for undervisningen. De oplever også en god stemning.

”Det giver noget til de indsatte, det er der ikke tvivl om. Det har taget det til sig og selv sat hallen i stand med epoxymaling på gulvet, rygeskur og så videre,” siger Tina Klausen.

Alfa og omega
Midt i lokalet står en nybygget shelter, som de indsatte selv har designet og bygget. Udenfor er grillen i gang med pølser til gæsterne til receptionen, hvoraf flere er indsatte, som har været igennem et forløb i hallen.

”Det er godt at komme væk fra afdelingen. Det giver noget rigtigt godt. Det er alfa og omega med en god lærer som Tina,” siger en af de indsatte.

En anden fortæller, at han har fået AMU-beviser både i sundhed, rengøring og samarbejde, og at han var med til at sætte hallen i stand: ”Man føler, det er ens eget værksted.”

Mens en tredje peger på, at der gerne måtte være flere uddannelsesmuligheder i Kriminalforsorgen: ”Der burde bruges flere ressourcer på denne type tilbud. Jeg vil gerne have mere end bare et AMU-kursus. Men der mangler lærere.”

De indsatte insisterer til sidst på, at en fjerde medindsat også skal interviewes til bladet. Han er nemlig grand-old-man i fængslet. Den indsatte ser ud til at være i slutningen af tyverne. Ikke desto mindre har han afsonet 10 et halvt år.

”Det har været et forfriskende forløb,” siger han:

”De har været rigtig søde og imødekommende. Det er noget, vi har efterspurgt længe. Vi mangler noget at lave i stedet for bare at sidde og spilde tiden. Det kan vi godt bruge mere af. Man kan jo godt spørge sig selv, hvor meget man har fået ud af at sidde her så lang tid.”

Han har halvandet år tilbage, så det lakker heldigvis mod enden.

120 beviser
Foreløbig er der afholdt 29 kurser og udstedt 120 AMU-beviser, fortæller institutionschef Brian Hedensted.

”Vi er meget glade for at give de indsatte et tilbud om reel kompetenceudvikling på denne måde. Det giver os mulighed for at arbejde med uddannelsesparathed på en ny måde. For de indsatte kan det været første skridt på vej til afsoning i et åbent fængsel.”

Af Søren Gregersen