07.08.2024

Kollegaer skaber bedre arbejdsmiljø med positive historier

Kollegaer skaber bedre arbejdsmiljø med positive historier

Arbejdsmiljørepræsentanter har sat lys på de gode ting, kollegaer gør for hinanden i Statsfængslet i Nyborg. Erhvervspsykolog kalder projektet vigtigt for fængselsbetjentes robusthed.

”For nogen tid siden var jeg presset i mit privatliv, hvilket havde indflydelse på alle aspekter af mit liv, og herunder naturligvis også arbejdslivet. En kollega bemærkede det, spurgte ind til det og tog sig tiden til at snakke med mig. Efterfølgende havde kollegaen også fat i mig i fritiden, og sørgede for at ’være der’ for mig i det omfang, jeg havde brug for det. Det gav mig en god oplevelse af tillid, omsorg og forståelse.”

Sådan lyder en af de anonyme historier fra et projekt i Statsfængslet i Nyborg, der handler om at indsamle og dele positive – frem for de negative – historier om kollegaerne.

Og det har været en succes. Det fortæller arbejdsmiljørepræsentant Katrine Tangaa Larsen, der er en af ophavskvinderne bag tiltaget.

”Det er blevet et stort positivt samtaleemne i fængslet, og folk har taget ejerskab på projektet. Folk hygger sig med, at de nok skal huske at skrive en seddel med noget godt om hinanden,” siger Katrine Tangaa Larsen.

Arbejdsmiljørepræsentanterne indsamlede historierne, og delte dem dem med kollegaerne via opslag.

”Da de første anonyme historier tikkede ind på mail, skrev vi dem ned på farverige A4-ark, som vi hængte op rundt omkring,” fortæller hun og forsætter: ”Og da vi havde hængt de første op, var der endnu flere der skrev til os.”

15-16 positive historier om kollegaerne blev det til i første omgang.

Ideen til projektet opstod på et forløb for arbejdsmiljørepræsentanter, hvor de skulle tage fat i det allerstørste arbejdsmiljøproblem. Og Katrine Tangaa og to andre arbejdsmiljørepræsentanter valgte altså at vende bøtten på hovedet og fokusere på det positive frem for det negative i hverdagen.

Flest kvinder
De er især kvinderne, der bakker op om projektet ved at levere positive fortællinger om den forskel, kollegaerne gør for hinanden. Og de skriver ofte om kvinder.

”Selvom de små positive historier er anonymiseret, er det tydeligt at det er flest kvinder, der har skrevet til projektet. Nogle gange er der bare skrevet ’hun’ og andre gange er det nemt at læse ud fra sammenhængen. Hvorfor ved jeg ikke, men måske spiller det ind, at mænd og kvinder arbejder forskelligt og ser forskellige ting,” siger Katrine Tangaa Larsen.

Et andet eksempel fra projektet, der tydeligvis har en kvinde i hovedrollen lyder:

”Det er lørdag morgen, morgenholdet er mødt og vi er samlet i teknikken. Der drikkes kaffe og hyggesnakkes. Men inden at folk går ud på deres afdelinger, så har en venlig kollega ryddet kopper væk, tændt opvaskeren og sat frisk kaffe over. Det er ikke første gang, hun gør det. Hvis hun opdager, at der ikke er kaffe på kanden, så bliver der bare lavet nyt, hvis hun lige tilfældigvis kommer gennem teknikken. Det er sgu da dejligt.”

Positive historier gør os robuste
Når de tre arbejdsmiljørepræsentanter fokuserer på de positive historier om kollegaerne, har de i den grad fat i den lange ende, hvis man ønsker at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Det mener erhvervspsykolog Kit Sanne Nielsen.

”Rent psykologisk har de historier andre fortæller om os – og som vi fortæller om andre – en afgørende effekt for hvordan vi opfatter os selv. De er altså vigtige. Vi spejler os igennem den måde andre ser os. Hvis historierne er positive og konstruktive, giver de os en mere robust selvopfattelse som kollega og fagperson,” siger erhvervspsykologen.

Og den ekstra hårdførhed, der kommer ved at tune ind på det positive frem for det negative, er der, ifølge Kit Sanne Nielsen, især brug for i et hårdt psykisk arbejdsmiljø som fængsler.

”Man skal have god psykisk modstandskraft for at være i et arbejdsmiljø, hvor der ofte sættes spørgsmålstegn ved ens værdier og grænser. Igennem andres historier kan vi bedre se, om det arbejde vi laver med kollegaer og indsatte er anerkendelsesværdigt – og dermed bedre se hvordan vi skal handle,” siger hun.

Ifølge Katrine Tangaa Larsen vil projektet med at fremhæve de gode kollegaer køre endnu en ny runde om et par måneder.

Af Kristian Westfall