17.04.2024

Indsamling til svenske kollegaer

Af Søren – 3023, Vestre Fængsel

Onsdag den 21. juli 2021 kunne man på diverse nyhedsmedier læse om et gidseldrama i et svensk fængsel.

Som fængselsbetjent, når der at løbe mange tanker gennem hovedet, og jeg tror, vi alle klikkede hurtigt ind på de nyhedslinks med en knude i maven.

Personligt var jeg bekymret for, om den plan, der netop var blevet forpurret i Nyborg, var blevet iværksat i et andet dansk fængsel.

Det kan virke usympatisk at ånde lettet op, da man så, at det ikke var i et dansk fængsel den var gal. Men jeg tror ikke, jeg stod alene med den følelse.

Heldigvis endte situationen godt, og uden at kollegaerne kom fysisk til skade.

Og der var det, at det slog mig. Det var jo mine kollegaer, det var gået ud over.

Jeg kan huske, at jeg gik et døgns tid, hvor tanker myldrede rundt i hovedet. ”Hvad hvis det var lykkedes i Nyborg?”, ”Hvad hvis det ikke havde haft en lykkelig udgang?”, ”Hvad hvis det var mine kollegaer, det var gået ud over?”

Og der var det, at det slog mig. Det var jo mine kollegaer, det var gået ud over. Vi er alle – også på tværs af landegrænser – en del af ”den blå familie”. Der var en reel chance for, at det var gået ud over kollegaer, som vi danske fængselsbetjente havde mødt til fodbold- og håndboldstævner.

Hurtigt fik jeg kontaktet Bo Yde Sørensen, og spurgte om han ville formidle den videre kontakt ti l Sverige, hvis jeg startede en indsamling til vores svenske kollegaer. Det ville han heldigvis godt.

Jeg gik straks på Facebook og oprettede en indsamling. Opfordringen lød på at indbetale fem kroner og jeg tænkte ”Hvis vi bare kan samle penge ind til en buket blomster til begge kollegaer.”

Og jeg skal da lige love for, at det gik hurtigt. På ganske få timer kunne jeg godt se, at vi ville drukne kollegaerne i blomster, hvis alle pengene gik i Interfloras kasse. Nogle kollegaer havde delt teksten, og selv fra deres venner og pårørende kom der penge ind på kontoen.

Resultatet blev, a t vi efter seks dage havde samlet penge nok ind til blomster, gavekort til weekendophold for to og gavekort til restaurantbesøg.

Det er sjældent, den gamle fængselsbetjent her kniber en tåre, men jeg må ærligt indrømme, at jeg blev rørt, da jeg så, hvilken opbakning der var til projektet.

Gaven blev overdraget til kollegaerne af økonomidirektøren fra Hällbyanstalten, som er blevet vores kontaktperson, den 19. august 2021. I håb om at det aldrig gentager sig og en kæmpe tak til jer, som støttede.