07.06.2024

Hvorfor blev jeg fængselsbetjent

Kerneopgaven har måske ændret sig, men der er stadig værdi i mit arbejde, som jeg udfører med verdens bedste kollegaer.

Af Søren, tjenestenummer 3023

Jeg blev først ansat i Kriminalforsorgen, da jeg var 32 år. På det tidspunkt havde jeg primært arbejdet i restaurationsbranchen, hvor jeg startede som 16-årig. I første omgang var det de anderledes arbejdstider, der lokkede, da jeg i mange år havde kørt en del aften- og natarbejde. Udsigten til at kunne arbejde på alle tider af døgnet var tillokkende, især da jeg på det tidspunkt havde små børn. Nogle dage kunne jeg både nå at følge til institution og afhente igen.

Det var også en fordel, at det var en uddannelse, hvor man fik løn fra starten. Det har desværre været sparet væk i nogle år, men er heldigvis kommet tilbage. I de år det var sparet væk, var det primært meget unge mennesker, der søgte ind på uddannelsen, men jeg håber, det vender igen, da jeg synes, det giver en bedre synergi på arbejdspladsen, at der er en god spredning rent aldersmæssigt.

Jeg fandt hurtigt ud af, at Vestre Fængsel lige var mig. Jobbet gav mening, og jeg havde verdens bedste kolleger. Nuvel, tonen var hård, men kærlig. Ligesom den er det i dag. Sammenholdet på min arbejdsplads tror jeg ikke, man finder i mange andre brancher. Vi kender hinanden på godt og ondt, og der er ikke mange ting, vi ikke ved om hinanden og hinandens familier. Det er et helt specielt bånd, der bliver knyttet, selv på tværs af alder, køn og race. Vi ved, at vi har hinandens ryg, når tingene går hurtigt og til tider udvikler sig voldsomt.

DERFOR ER JEG HER STADIG

Officielt har kerneopgaven ikke ændret sig, siden jeg startede som fængselsbetjent for lidt over 18 år siden. Vi skal stadig støtte og motivere til en kriminalitetsfri tilværelse.

Jeg tror ikke, det er lykkedes mig én eneste gang, at få nogen til at vælge at leve et liv uden kriminalitet. Men jeg tror på, at jeg trods alt har gjort en forskel for nogle af de indsatte, jeg har haft i min afdeling gennem et langt arbejdsliv.

En forskel som måske har gjort opholdet bag tremmer mere tåleligt. En forskel som har gjort, at den indsatte ser mennesket i den blå skjorte, og ikke kun ser en autoritet.

Ganske rigtigt er der i dag mange opgaver, der stort set kun har til formål at dokumentere. Orden og sikkerhed fylder væsentligt mere i min arbejdsdag end tidligere, men der er mange måder at udmønte autoritet. En frisk bemærkning og spørgsmål om hvordan det går med familien udenfor, gør en stor forskel i den relation, man får til de indsatte.

Jeg tror, at langt de fleste af mine kolleger vil sige, at de stadig er i jobbet på grund af kollegaerne. Og det er da også en stor del af grunden til, at jeg stadig er her, 18 år efter jeg startede.

Til hverdag løber vi stærkt, og når ”huset vælter,” løber vi endnu stærkere. Det er til tider hektisk. Mange kolleger stopper, og det er der mange årsager til. Jeg vil ikke lyve og sige, at det er en dans på roser at være fængselsbetjent, men til gengæld indeholder jobbet så meget, at du hver eneste dag bliver udfordret.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi for tiden er underbemandet. Det er der også mange grunde til. Dels har arbejdsløsheden været historisk lav i Danmark gennem de sidste år, og det er heller ikke forbundet med høj status i samfundet at være fængselsbetjent.

Men tænk en gang hvis vi ikke var her. Tænk i første omgang på, hvilke mennesker der ville komme ud af fængslerne. Tænk bagefter den teoretiske tanke at kriminelle gik rundt på gaden, fordi der ikke eksisterede fængsler. Det er faktisk kun 400 år siden, man byggede det første fængsel i Danmark. Før denne tid havde man tugthuse. Man kan godt sammenligne et tugthus med et fængsel, forskellen er bare, at det ikke kun var kriminelle, der blev anbragt i tugthuse, men også folk der havde opført sig utugtigt.

Hånden på hjertet har jobbet været bedre, men der er kun en løsning på problemet. Og du som sidder og lige har set en reklame eller læst et jobopslag for at hverve fængselsbetjente. Det er DIG, vi har brug for.

Så har du altid gået med en drøm om at blive politibetjent, socialrådgiver, præst, brandmand eller falckredder, så bliv min nye kollega. Her får du lov til at være alt det ovenstående og mere til