17.04.2024

“Hvis du gerne vil bringe et menneske videre, bliver du nødt til at investere en del af dig selv”

Tidligere fængselsbetjent og værkmester Michael Overgård er mentor for kriminelle. Han er klar ved telefonen døgnet rundt, hvis der er brug for hans hjælp. I øjeblikket støtter han en røveridømt mand, som vil være murer, ligesom sin far.

Succeshistorierne hænger ikke på træerne i Kriminalforsorgen. Men Michael Overgård kan fortælle om en af de gange, hvor det er lykkedes at hjælpe et menneske væk fra den hårde kriminalitet.

Oddsene var ellers dårlige på forhånd for den 20-årige Kenneth, som afsonede en dom på 18 måneder for røveri og trusler.

Hans far døde, da han var seks år. Han blev anbragt uden for hjemmet, da han var 15 år. Og så røg han i dårligt selskab, samtidig med at han formøblede arven fra faderen.

Michael Overgård mødte Kenneth, da han arbejdede som værkmester i arbejdsdriften i Aalborg Arrest. Og mens de var i gang med produktionen af monteringssæt til gardiner, begyndte Kenneth at sætte spørgsmålstegn ved sin kriminelle løbebane.

Jeg kunne mærke, at der blev tændt en gnist i ham. En stolthed i et fag, som han brændte for. Den motivation forsøgte jeg at holde fast i.

Michael Overgård luftede derfor ideen om mentorordningen, som er et tilbud om støtte og vejledning rettet mod unge kriminelle.

”Jeg kunne mærke, at der blev tændt en gnist i ham. En stolthed i et fag, som han brændte for. Den motivation forsøgte jeg at holde fast i,” siger Michael Overgård.

Kenneth drømte om at blive murer. Han husker nemlig, at han kørte rundt med sin far, som netop var murer. Og han havde fundet ud af, at han var dygtig med sine hænder.

Og da de senere møder hinanden igen i Kragskovhede Fængsel, går de i gang med forløbet. I mellemtiden er Michael Overgård blevet ansat som programmedarbejder på Områdekontoret i Hobro og underviser i voldsforebyggelsesprogrammet VFP.

Så Michael Overgård får i samarbejde med Kragskovhede Fængsel etableret kontakt til EUC-Hjørring, og Kenneth kunne komme i gang med uddannelsen til murer.

Det går godt, og i december afslutter han grundforløbet på mureruddannelsen. Herefter blev der i samarbejde med EUC Hjørring fundet en læreplads hos Dunker Byg i Brønderslev.

Samtidig sker der det, at Kenneths kæreste bliver gravid.

”Det er utroligt, hvad der sker med de unge mænd, når de får at vide, at de skal have et barn. De handlinger som de tidligere foretog sig, stemmer ikke overens med de nye mål og værdier om at være en god far, som de har,” siger han.

Michael Overgård hjælper også Kenneth med kontakten med sundhedsvæsenet, de sociale myndigheder og deltager i møder med Kenneths tilsynsførende fra Kriminalforsorgen i Friheden.

I foråret 2016 afslutter Kenneth sin prøveløsladelse og er klar til at stå på egne ben.

Understøtte troen
Michael Overgård mener, at det primært er Kenneth, som har æren af successen. Det handler om at skabe rammerne, hvis en person er indstillet på at ændre sit liv.

”Kenneth er fagligt dygtig. Hvis vi viser interesse og hjælper med at understøtte dem i troen på, at de kan, så er vi allerede kommet langt. Og hvis vi samtidig tænker på tværs og samler alle kræfter, så kommer man endnu længere,” siger han.

Som mentor må man dog også være parat til at investere noget af sig selv.

”Man bliver hurtig en livline, og skal være klar til at tage telefonen også selvom det er lørdag aften. Hvis du gerne vil bringe et menneske videre, bliver du nødt til at investere en del af dig selv. Det er dér, at forskellen ligger,” siger Michael Overgård.