05.10.2024

Hver fjerde har oplevet chikane i fritiden

Vold og trusler er ikke bare et problem for Kriminalforsorgens ansatte i arbejdstiden – det er det også, når de kommer hjem.

Stopper arbejdsrisikoen når vagten er slut, eller er man som fængselsbetjent, transportbetjent, værkmester eller institutionsmedarbejder stadig udsat, når man har fri? I forbindelse med Fængselsforbundets undersøgelse af indsattes brug af aktindsigt, har vi spurgt vores medlemmer, om de har oplevet chikane fra indsatte i fritiden.

Det svarer 27 procent bekræftende til, og de nævner samtidig mange eksempler på måder, det foregår på.

En skriver, at han både har oplevet spyt, tilråb og trusler: ”Jeg er blevet spyttet efter på gaden, fået verbale tilråb og set “dø pansersvin” skrevet i is på forruden af min bil på hjemadressen.”

En anden skriver, at han har oplevet flaskekast og tilråb: ”Jeg har oplevet at få kastet flasker efter mig, at der er råbt diverse ting af mig og min familie og skjulte trusler.”

Verbale trusler går igen i mange kommentarer. Men der er også mange, som oplever hærværk – for eksempel på deres bil.

En skriver, at han både har oplevet spyt, tilråb og trusler: ”Jeg er blevet spyttet efter på gaden, fået verbale tilråb og set “dø pansersvin” skrevet i is på forruden af min bil på hjemadressen.”

Desuden er der mange, som oplever chikane og trusler over de sociale medier eller i form af opringninger.

Og truslerne kan også være i mere psykisk form: ”Jeg gik med mine små børn og kone – de holdt sig på afstand, men lod vide, at de var der,” skriver en kollega for eksempel.

Chikane efter aktindsigt
Medlemmerne er også blevet spurgt, om de har oplevet chikane efter, der er søgt aktindsigt.

Det svarer 6 procent ja til, resten svarer nej eller ved ikke.

Flere peger på, at de ikke får besked, hvis en indsat får udleveret deres navne i forbindelse med en aktindsigt.

”Det får vi ikke at vide, så jeg ved ikke, om chikanen skete efter en aktindsigt,” skriver et medlem.

Stort problem
Forbundets arbejdsmiljøansvarlige Erik Holmestad Larsen mener, at det er dybt problematisk, at så mange medlemmer oplever chikane i fritiden.

”Kriminalforsorgen understreger, at alle medarbejdere skal kunne møde trygt på arbejde, men det nytter jo ikke noget, hvis de er utrygge, når de går hjem,” siger han.

Han opfordrer Kriminalforsorgen til at være opmærksom på problemstillingen. Det gælder for eksempel i forhold til indsattes aktindsigter.

”Ledelsen skal først og fremmest tage problemet seriøst – også selvom der er tale om umiddelbart harmløse episoder. Der skal for eksempel være gode procedurer for indberetning, og man skal ikke blindt udlevere fulde navne på personalet til indsatte, når de søger aktindsigt i egne sager,” siger han.

EKSEMPLER FRA UNDERSØGELSEN:
Er du blevet chikaneret i fritiden af tidligere indsatte?
”Telefonchikane og hærværk mod bildæk”
”Trusler i postkassen hjemme. Fandt aldrig ud af, hvem det var”
”I et s-tog i Valby. Blev forfulgt fra job i bil. De ville se, hvor jeg boede”
”Er ved flere lejligheder blevet antastet, hvor jeg bor, af grupper af indvandrerdrenge, som har konfronteret mig med spørgsmål, om ikke jeg arbejder i Vestre Fængsel”
”Har fået hemmelig adresse for at undgå trusler”
”Antastet på Fisketorvet”
”Svinet til på gaden”
”En NGO’er fra nogen der kæmper for afviste asylansøgere, skrev hvad jeg lavede, hvilken by, at jeg havde været medlem af et parti samt mit billede og navn”
”Opringninger og chikane over sociale medier”
”Fuckfinger”
”Chikane på facebook”

Af Søren Gregersen