20.04.2024

Horserød Fængsel udvider med 17 pladser og fem isolationsceller

Horserød er et af de fængsler, der udvider. I slutningen af marts 2022 skal de nye celler være færdige, og det betyder farvel til fællesrum og personalekantine.

 Allerede når man træder ind i centralvagten i Horserød Fængsel, kan man se, at der er fysiske forandringer på vej.

Tillidsrepræsentant Michael Thomsen viser rundt og forklarer.

”Centralvagten skal udbygges, fordi der kommer udvidet overvågning i hele fængslet, hvilket er en god idé, når der kommer flere indsatte til et underbemandet fængsel,” siger han og tilføjer, at han er lidt nervøs for, om man kan imødekomme kravet om, at der til den tid skal være tre betjente i vagten i stedet for to, fordi der i forvejen er mangel på personale.

Går man videre fra centralvagten, kommer man til de nuværende fem isolationsceller, og bag dem lå der for kort tid siden en personalekantine. Den er en saga blot nu, hvor den er begyndt at ændre form til fem ekstra isolationsceller.

”Vi brugte ikke kantinen så meget, så det er ikke et stort tab i dagligdagen, og det er godt, der kommer flere isolationsceller,” siger Michael Thomsen.

Der er nemlig kø til de fem, fængslet råder over nu.

”Med de hårdere disciplinære straffe, der er kommet, er der flere indsatte, der bliver idømt isolation. Men de venter ofte op til to måneder på faktisk at få deres straf. Så der er i den grad brug for de ekstra fem isolationsceller,” siger tillidsrepræsentanten.

Det er en stor katastrofe, for de putter flere og flere indsatte ind, mens de ansatte stopper på grund af arbejdstider og arbejdsmiljø. Der var lige en, der sagde op i sidste uge, siger Michael Thomsen

17 nye celler
Der er også brug for flere pladser, hvis man skal tage sin del af de mange indsatte, der sidder i landets fængsler. De 17 nye celler bliver fordelt på seks af Horserød Fængsels afdelinger, der fremover skal huse 269 indsatte i stedet for de 252, der er indsat nu. Her gør ombygningen anderledes indhug i dagligdagen, især for de indsatte som mister deres fællesrum.

”Flere steder er det fællesrum, der bliver taget, og det synes jeg er rigtig ærgerligt,” siger Michael Thomsen og viser over til afdeling 20, hvor et lille depotrum skal blive til én celle, mens fællesrummet skal blive til to. Der ligger allerede byggematerialer klar.

De indsatte, der sidder i fællesrummet, er ikke begejstrede for udsigten til at miste et sted at samles.

”Vi er en seks syv stykker, der plejer at sidde her om formiddagen og fra klokken 18 til klokken 21, hvor vi bliver lukket inde,” siger en indsat.

Han forklarer, hvad de bruger fællesrummet til: ”Vi spiser kage, drikker kaffe og te og ser film. Det er rarere end at sidde på cellerne, hvor vi heller ikke kan være særlig mange. Især nu, hvor det er ved at blive vinter, er fællesrummet det sted, hvor vi kan mødes, fordi det er koldt og mørkt udenfor.”

De indsatte har sendt en klage til Kriminalforsorgen og håber på, at beslutningen bliver lavet om.

Horserød er en skraldespand
Michael Thomsen er ikke sen til at kalde det uheldigt, at Horserød Fængsel skal have plads til endnu flere indsatte.

”Det er en stor katastrofe, for de putter flere og flere indsatte ind, mens de ansatte stopper på grund af arbejdstider og arbejdsmiljø. Der var lige en, der sagde op i sidste uge. Mine kollegaer ryster på hovedet og føler sig magtesløse. Vi har ingen føling med, hvad de indsatte laver, og resocialisering er for længst forsvundet. Horserød Fængsel er blevet til en skraldespand,” siger han.

Af Maria Hamilton

 

Hvor mange pladser kan du skaffe?

Hvad gik galt – og hvorfor kommer det til at gå endnu mere galt?