17.04.2024

Hjælpsomme kollegaer redder Vridsløselilles lukkefest

Takket være kollegaer fra nær og fjern kan alle fængselsbetjente fra Vridsløselille Fængsel komme med til den stort anlagte lukkefest i aften.

Der er et særligt socialt og fagligt sammenhold mellem fængselsbetjente. Når kollegaer er i knibe kommer man til undsætning. Det gælder indenfor murene, og – det viser balladen om lukkefesten på Vridsløselille – i mange andre situationer.

Kollegaer fra hele landet har nemlig meldt deres ankomst på Egon Olsens Vej i weekenden. De tilrejsende kommer ikke for at feste, men for at give alle nuværende betjente mulighed for at deltage i festen.

En af dem, der har valgt at tage turen til hovedstadsområdet, er Kurt Welander. Han arbejder til hverdag på Møgelkær Fængsel, men meldte sig, da han fik nys om, at nogle af de tilbageblevne betjente blev afskåret fra festen på grund af vagter. Derfor tager han og to andre betjente fra det østjyske fængsel vagter i eftermiddag og i nat.

“Det er da vigtig, at fængselsbetjentene kan komme med og sige ordentig farvel til hinanden. Og så er det da også en oplevelse for os, at have en vagt på Vridsløselille,” siger han.

Ligesom resten af de hjælpsomme kollegaer får de tre ikke noget økonomisk ud af at tage vagter for kollegaerne, men de sætter heller ikke andet til end deres transporttid.

“Vi får vores normtid, og så har vi fået stillet en bil og brobizz til rådighed af Møgelkær Fængsel. Desuden er der er sørget for mad, snacks og overnatning i fængslet, for alle de betjente, der dækker vagterne,” siger Kurt Welander, der ikke selv har nogen særlig forbindelse til Vridsløselille, udover at han skrev en opgave om behandlingsafdelingen Kongens Ø under sin uddannelse for 16 år siden.

En anden der har meldt sig under fanerne, er Lene Grønbech, som normalt er fængselsbetjent på Jyderup Fængsel. Hun reagerede promte på opslaget på Fængselforbundets facebookside, da hun kunne se i sin vagtplan, hun havde mulighed for at blive en af fest-vikarerne.

“Det er jo i en god sags tjeneste, og jeg synes man bør hjælpe, hvis man kan,” siger Lene Grønbech, der er sat på formiddagsvagten lørdag fra klokken syv.

Heller ikke Lene Grønbech har nogen særlig relation til det 157 år gamle fængsel, men glæder sig til at komme indenfor murene: “Jeg har aldrig været derinde, og kender ingenting til stedet, men det tager jeg som en oplevelse. Det skal nok gå,” siger hun.

Udover Jyderup og Møgelkær kommer der fængselsbetjente fra Rejseholdet, Herstedvester Fængsel og KIF i Næstved. Ydermere tager nogle ledere fra Vridsløselille et par vagter.

Det er fantastisk med den positive reaktion
En af dem der nu kan komme med til fængsels-kalas er fængselsbetjent og arbejdsmiljørepræsentant Mads Holgersen. Og han er begejstret og taknemlig over den store opbakning.

“Det har været helt fantastisk at se den positive reaktion fra kollegaer i hele landet, der har udtrykt støtte og sympati og tilbudt at hjælpe. Det er nu sådan, at alle medarbejdere fra Vridsløse, der har ønsket at deltage i lukkefesten, er dækket ind,” siger han.

For godt en måned siden skabte Mads Holgersen opmærksomhed på facebook om de arbejdsramte kollegaer, der kunne se frem til en lang næse i stedet for en festlig afskedsaften. I den forbindelse var der drøje hug til både ledelse og områdekontoret, for ikke at spille en aktiv rolle for at betjentene kunne bytte vagter. Der var ifølge Mads Holgersen brug for anerkendelse af de betjente, der var blevet til den bitre ende.

Men nu er der ros efter situationen er løst: “Der skal lyde en stor tak til Vridsløses lokale ledelse for at træde til og være med til helt konkret at dække vagter. Når både inspektør, enhedschefer og enhedsledere stiller op, er det i den grad med til at opbygge tillid og social kapital og vise, at I har forståelse for jeres personale,” siger han.

God fest og arbejdslyst!

Af Kristian Westfall