17.04.2024

”Han skal blive siddende, til han dør”

Hvis man sov i telt i København i sommeren 1984, så gjorde man det med frygt. Jeg husker tydeligt natten i teltet i baghaven i Værløse, og det gør mine to fætre som lå ved siden af mig nok også. På det tidspunkt var gerningsmanden som brutalt havde likvideret to unge mænd på en telttur på Amager stadig på fri fod.

Anders Lomholt fra TV2 har som den første journalist siden 1993 fået adgang til at interviewe Naum Conevski, der nu sidder spærret inde på Sankt Hans Hospital.

Bogen bygger på 12 samtaler med Conevski og 30 andre kilder, herunder flere fængselsbetjente.

Nægter sig stadig skyldig
En af årsagerne til at Naum Conevski fortsat er spærret inde og ikke – som han har ønsket i mange år – overført til sit hjemland Makedonien, er, at han siden 1984 hårdnakket har benægtet sin skyld i forhold til drabene på Femøren.

”Politiet har fat i den forkerte, mens morderen går fri. Det er derfor, de holder mig her på Sankt Hans. Conevski! En morder og kriminel, ha, ha. De må være sindssyge,” siger Naum Conevski under en af samtalerne med Anders Lomholt.

Der er ellers tunge beviser mod ham – blandt andet fingeraftryk på en kniv og en pistol som blev brugt mod de to unge mænd.

Alligevel mener Conevski, at der er sket et justitsmord. Han truer den dag i dag efterforskningsleder Arne Astrup på livet: ”Hvis jeg møder ham, slår jeg ham ihjel. Det er ham, der har fået mig dømt. Han er et racistisk møgsvin,” siger han i bogen.

Arne Astrup tager dog truslerne med sindsro: ”Ha, ha. Ja. Det er da aldrig rart at blive truet på den måde. Men nu er der gået så mange år, og hans liv er snart forbi. Jeg har sgu ondt af ham.”

Smugle pistol
Selvom Arne Astrup er rolig, kan lægerne ikke garantere, at Conevski er ufarlig. Derfor fortsætter indespærringen. Gennem årene har Conevski da også skabt en del bekymring både i Kriminalforsorgen og hos politiet.

Da Lasse Dahl var sikkerhedsovervagtmester i Anstalten ved Herstedvester, opdagede han på et tidspunkt, at Conevski forsøgte af smugle en pistol ind.

Dahl skrev i et notat: ”Det kan tænkes, at den [pistolen] skal smugles ind i anstalten på en eller anden måde, så Conevski kan bruge den til at true sig ud af anstalten med.”

En metode som siden er blevet brugt med succes.

Personalet opdagede også en note med fem navne på ansatte i drabsafdelingen i København – angiveligt en dødsliste.

Conevski blev derfor overført til Statsfængslet i Horsens. Her holdt fængselsbetjent Bruno Bak øje med ham i en særlig sikret isolationscelle.

”Vi havde jo fået at vide, at han var ekstremt farlig. Derfor tog vi ingen chancer,” fortæller han. I Horsens stod det dog klart, at Conevski var meget psykisk ustabil, og at han ikke egnede sig til at afsone i et fængsel. Han blev derfor sendt videre til Sikringen i Nykøbing Sjælland.

Hvor længe skal han sidde?
Naum Conevski er i dag 72 år. Spørgsmålet er, hvor længe han skal blive ved med at sidde bag lås og slå. Der er nogle, som mener, at han er så velmedicineret, at han ikke længere er farlig.

Efterforskningsleder Arne Astrup er enig: ”Jeg synes bare, at de skal sende ham hjem. Jeg kan ikke se, hvilken skade han skulle gøre.”

Justitsministeriet er dog uenig. De mange trusler gennem årene hjælper nok ikke ligefrem Conevski.

Henning Schou Kofoed, tidligere souschef i drabsafdelingen, siger det på denne måde i bogen: ”Han skal blive siddende, til han dør. Hvis han kommer ud og ikke får sin medicin, så kan han blive lige så farlig som før.”

Af Søren Gregersen