SF og K kritiserer regeringen for at underspille krisen i Kriminalforsorgen.
Retsordførerne fra SF og Konservative synes ikke, at de er blevet ordentligt informeret om problemerne i Kriminalforsorgen. Derfor havde de kaldt justitsministeren i samråd på Christiansborg i dag.
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Mai Mercado (K) mener, at de som en del af forliget bag flerårsaftalen burde være blevet bedre orienteret om personalemanglens konsekvenser på et møde i september 2022.
Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) sagde: ”Regeringen har tilbageholdt oplysninger om, at der mangler 20 procent af vagtdækningen, og at der er iværksat en krisepakke i Kriminalforsorgen.”
Mai Mercado (K) fulgte op: ”Det er en alvorlig sag, når vi ikke får de informationer, som vi har krav på.”
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) forsvarede sig med, at det var en anden regeringen, som havde ansvaret i september, og at han ikke var minister dengang.
Han håber til gengæld, at flerårsaftalen snart kommer tilbage på sporet. En række af aftalens initiativer er sat på pause, fordi der mangler finansiering. Det gælder blandt andet aftalens elementer om at stoppe personaleflugten ved at styrke faglighed og indflydelse for den enkelte betjent.
”Jeg håber, at vi inden for kort tid får skabt sikkerhed om flerårsaftalen. Det er et fælles politisk ansvar. Der er jo en række partier, som er bakket ud af finansieringen af aftalen,” sagde Peter Hummelgaard og slog de positive toner an: ”På den lange bane er det min forventning, at flerårsaftalen vil virke.”
Hvornår stopper ministeren med at stikke blår i øjnene på offentligheden,” sagde Mai Mercado (K).
Det faldt dog ikke i god jord hos Mai Mercado: ”Hvornår stopper ministeren med at stikke blår i øjnene på offentligheden, om at situationen i Kriminalforsorgen er ved at blive forbedret? Det er den jo tydeligvis ikke. Belægget vil stige yderligere i år. Det vil sige, at den mangel på pladser og betjente som vi ser nu, kun bliver værre.”
Karina Lorentzen Dehnhardt var enig: ”Det er en katastrofe. Det er vanvittigt, hvad vi udsætter personalet for. Hvornår når vi grænsen? Vil ministeren bare presse flere indsatte ind til et personale, som er nedslidt i forvejen med yderligere personaleflugt til følge?”
Peter Hummelgaard anerkendte, at det en alvorlig situation: ”Vi er nået et punkt, hvor det er svært at få vagtplanerne til at holde sammen og nej, det løser vi ikke med et fingerknips. Men vi har øget belønningen til de betjente, som tager en ekstra tjans og vi har åbnet pop-up-skoler,” sagde han.
48-timer-reglen
Justitsministeren blev også spurgt, om det vil være muligt at fravige reglerne om 48-timer for på denne måde at øge arbejdsudbuddet i Kriminalforsorgen.
Ministeren lovede at vende tilbage med et skriftligt svar.
Se samrådet her.