17.04.2024

Fængselsbetjente skal ikke være bekymret for at gå i Zoologisk Have

Der er noget helt grundlæggende galt, når fængselsbetjente er bange for at blive overfaldet i deres fritid.

Hanne Bigum – en af vores kollegaer fra Københavns Fængsler – tog bladet fra munden og fortalte om sin hverdag i et indlæg på Facebook.

Om at blive kaldt møgsø, klam luder og fed kælling. Og om at blive chikaneret i sin fritid og være på vagt, når hun besøger Zoologisk Have sammen med sine børn.

”Fortjener jeg det?” spurgte hun retorisk i slutningen af indlægget.

Nej, det er der ingen fængselsbetjent, som gør.

Hanne Bigums indlæg spredte sig hurtigt til medierne. Alene på Fængselsforbundets Facebookside nåede hendes frustrationer ud til 28.000 personer.

Hun skrev indlægget efter, at en vores kollegaer blev stukket ned på Nørrebro i påsken. To mænd forsøgte at dræbe ham, da han var på vej hjem fra job. Han blev kun reddet af, at han havde en kraftig jakke på. Med andre ord et målrettet drabsforsøg.

Hanne Bigum kan med rette være bekymret for, at det samme sker for hende. Det er fuldstændigt absurd, at vi er kommer der til i Danmark.

Jeg opfordrer på det kraftigste justitsministeren til at skride ind og sikre vores medlemmers sikkerhed.

Han bliver nødt til at tage dette problem langt mere alvorligt. Jeg savner, at han tager klar afstand og sikrer, at Kriminalforsorgen bruger alle de praktiske forholdsregler, der er tilstede for at mindske risikoen for overfald.

Det bør være omfattet af særligt skærpende omstændigheder, hvis man overfalder fængselsbetjente og politibetjente. Det skal have konsekvenser, når nogen vil os det ondt.

Og når overfaldene alligevel sker, må Kriminalforsorgen sørge for, at procedurer og værktøj er på plads, og at der tages hånd om medarbejderen.

Ingen skal være bekymret for at gå rundt med sine børn i Zoologisk Have eller andre steder.

Det gælder også fængselsbetjente.