20.04.2024

Danske fængsler sakker bagud

Kriminalforsorgen kan ikke længere måle sig med de lande, som vi normalt sammenligner os med. Selv Albanien har nu bedre bemanding end i Danmark.

For få år siden svarede personalenormeringen i vores fængsler til normeringen i Sverige og Norge. Nu står det langt værre til hos os end i vores nabolande.

Ifølge Europarådets statistik er Danmark røget fra en andenplads til en tolvte plads.

I 2015 havde vi faktisk bedre bemanding end Norge. Men nu er der i gennemsnit 1,2 indsat pr. fængselsbetjent i Norge, mens tallet er 2,2 i Danmark.

En dansk betjent skal altså næsten håndtere dobbelt så mange indsatte som en norsk.

Også lande som Sverige, Irland, Belgien, Italien, Island og Holland har bedre vagtnormering end Danmark.

Det samme gælder Letland og Albanien.

Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen er rystet over de nye tal: ”Vi dumper jo fuldstændigt i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med. Nu ligger vi under Albanien. Det er sikkert et udmærket land, men vores samfund plejer at klare sig bedre.”

Det er sikkert et udmærket land, men vores samfund plejer at klare sig bedre, siger Bo Yde Sørensen.

Bo Yde Sørensen peger på, at danske fængselsbetjente løser en bredere opgaveportefølje end betjente i mange andre lande. Derfor bør der være flere betjente til stede.

“Vi har i Danmark en vision om at drive fængsler på en måde, hvor det ikke alene handler om straf, men også om at lukke bedre mennesker ud til samfundet igen. Vores fængselsbetjente håndterer mange komplekse opgaver for at hjælpe de indsatte videre til en kriminalitetsfri tilværelse. Det gælder både behandling, beskæftigelse, uddannelse og den sagsbehandling som følger med. Derfor er det uholdbart, at vi på få år har formået at undergrave jobbet i denne grad,” siger han.

Af Søren Gregersen

SPACE-rapporter:
2015, side 138
2020, side 86