20.04.2024

Da spionchefen sad i Hillerød Arresthus

Fra at leve en tilbagetrukket tilværelse blev arresten i Hillrød pludselig dagligt omtalt i landets medier.

Selvom landets arresthuse ofte enten går i ét med gågaden eller ligner enhver anden bygning, sker det af og til, at de blive eksponeret i den bredere offentlighed.

Hillerød Arrest er et godt eksempel.

Kendt for at være den gemytlige kachot, hvor en af de elskede figurer i tv-serien ”Matador” hygger sig gevaldigt med flæskesteg, lagkage og kortspil med arrestforvareren, da han afsoner en mindre dom for at have fornærmet den tyske værnemagt under besættelsen.

Dog må interiøret nok tilskrives kulissesnedkerne på Nordisk Film.

En særlig sag
Til gengæld var det den uforfalskede virkelighed, da arresten på byens torv pludselig for et år siden blev omtalt i medierne som ’arresten, hvor en af de anholdte i en af de senere års mest spektakulære sager sad varetægtsfængslet’.

Det var en offentlig hemmelighed, at der var tale om en af landets mest magtfulde mænd – tidligere chef for PET og FE: Lars Findsen.

Men i modsætning til, hvad man måske kunne have frygtet, var det et forløb der ikke gav anledning til nævneværdige problemer for arresthusets medarbejdere, fortæller tillidsmand, Frank Brøsti Laursen:

”Lige de første dage kunne vi nok mærke, at vi havde med en indsat at gøre, som adskilte sig fra flertallet. Der var et noget større rend af advokater og politifolk, end vi er vant til.”

”For at få det hele til at glide så smidigt som muligt ydede vi lidt ekstra service, når der for eksempel skulle udveksles dokumenter og den slags mellem advokater og den indsatte.”

Lige de første dage kunne vi nok mærke, at vi havde med en indsat at gøre, som adskilte sig fra flertallet. Der var et noget større rend af advokater og politifolk, end vi er vant til.
Frank Brøsti Laursen, tillidsrepræsentant i Hillerød Arrest.

Men derudover stilnede det hurtigt af.

”Vi havde nok ventet, at vi ville blive kimet ned af journalister, men ud over de første døgn skete det faktisk ikke. Det undrede os,” siger Frank Brøsti Laursen.

Den falske bror
Til gengæld blev arresten ringet op af ukendte personer, der med mere eller mindre fantasifulde forklaringer prøvede at lokke oplysninger ud af kollegaerne.

For eksempel forsøgte en at udgive sig for at være Lars Findsens bror, hvad han ikke fik held med. Uanset hvem der ringede – journalister eller andre – var svaret det samme: ”Vi udtaler os ikke”.

Hvis man ønskede oplysninger, måtte det – som altid – gå gennem andre kanaler hos politi og anklagemyndighed eller advokater.

Heldigvis var der ikke sammenstimlen af nysgerrige foran arresten, sådan som man måske kunne have forventet.

”Borgerne ved jo godt, hvor vi ligger, men folk uden lokalkendskab tror ofte, at bygningen er politistationen. Uanset hvad, så vi ikke tegn på, at folk stod og gloede, i håb om at der skulle ske noget spændende,” fortæller Frank Brøsti Laursen.

Et kendt ansigt
Det er ikke nogen hemmelighed, at højt profilerede indsatte undertiden møder modvilje blandt medindsatte.

For at forebygge den risiko havde Frank Brøsti Laursen en lille snak med Lars Findsen, hvor han gav ham nogle gode råd.

”Jeg anbefalede ham at finde på en historie, som kunne holde. Hvad han fortalte, ved jeg ikke, men vi havde at gøre med en meget fornuftig mand, som hurtigt tilpassede sig omgivelserne og ikke på nogen måde prøvede at udnytte sin baggrund.”

I øvrigt blev han først genkendt, da navneforbuddet blev ophævet.

”Så syntes de andre indsatte til gengæld, at han godt nok var sej. Det var lidt surrealistisk,” siger Frank Brøsti Laursen.

Lars Findsen sad i Hillerød Arrest fra december 2022 og frem til løsladelsen i februar sidste år.

Alle indsatte skal behandles ens
I Lars Findsens nye bog “Spionchefen – erindringer fra celle 18” mindes han varmt sit ophold i Hillerød Arrest. Frank Brøsti Laursen har ikke læst den, men er glad for, at deres arbejde er blevet værdsat.

”Det er vi selvfølgelig glade for, men det er vigtigt at understrege, at for os er en indsat en indsat. Alle har krav på samme ordentlige og professionelle behandling – uanset hvem den indsatte er, eller hvad den pågældende er sigtet eller dømt for.”

For Frank Brøsti Laursen har den ekstra opmærksomhed for hans arbejdsplads ikke haft de store ændringer. Sådan som det også burde være.

”Vi gjorde bare vores arbejde, som vi plejer. Mere er der i virkeligheden ikke at sige om det,” lyder det fra tillidsmanden i Hillerød Arrest.

Lars Findsen takkede i pressen personalet i Hillerød Arrest for den gode behandling, han modtog fra december 2022 og frem til løsladelsen i februar sidste år.

Lars Findsen blev ikke dømt. Sagen mod ham blev opgivet af anklagemyndigheden.

Af Preben Lund