20.04.2024

Besøg i det nye fængsel

Vridsløselilles personale var på besøg på byggepladsen på Falster i november. Borgmesteren lokkede med strand, nærvær og billige boliger.

Tre år efter første spadestik begynder Statsfængslet på Nordfalster nu for alvor at ligne noget.

Derfor kunne medarbejderne fra Statsfængslet i Vridsløselille i november tage det nye lukkede fængsel nærmere i øjesyn. De var alle inviteret til Falster for at se det sted, hvor de måske skal arbejde fremover.

Kun måske. Statsfængslet erstatter nemlig ikke Vridsløselille på samme måde som Statsfængslet Østjylland erstattede Statsfængslet i Horsens.

Nordfalster skal være et helt nyt fængsel i sin egen ret. Og eftersom Vridsløselille allerede er ved at lukke ned, bliver det ikke sådan, at døren bliver lukket på Egon Olsens Vej en fredag eftermiddag og åbnet igen i Nørre Alslev mandag morgen med det samme mandskab.

Faktisk forventes Statsfængslet på Nordfalster først at være færdig i begyndelsen af 2017 – lidt over et år forsinket i forhold til den oprindelige plan.

En af de ting som har voldt problemer, er jordbundsforholdene på Falster. Det er vådt. Meget vådt. Så jorden er blevet drænet til den store guldmedalje.

”Det bliver en del af uniformsreglementet, at man skal have gummistøvler udenfor,” sagde institutionschef Michael Gjørup muntert til forsamlingen ved rundvisningen i fængslet.

I forhold til Vridsløselille vil Falster tilbyde langt bedre afsoningsforhold. Hver celle får store panoramavinduer med udsigt ud over øen og eget bad. Der etableres også en stor sportshal, bibliotek, kirke, købmand og meget andet.

En af de mere kuriøse detaljer ved byggeriet er, at der etableres en tunnel fra den særligt sikrede afdeling til det øvrige fængsel.

Mange fordele
Guldborgsunds borgmester, John Brædder (lokalliste), var også til stede. Han lagde ikke skjul på, hvorfor han var der. Det handlede om at skaffe flere skatteborgere til kommunen, som dækker Falster og det østlige Lolland.

Området tilbyder billige huse, en central beliggenhed mellem København og Tyskland, et akutsygehus, flot natur, gode idræts- og kulturtilbud, bysamfund med nærhed til voksne og børn: ”Og så har vi Danmarks bedste badestrand,” sagde John Brædder.

Han tilbød også Vridsløselilles medarbejdere et gratis weekendophold, hvor de kunne tjekke, om det nu var sandt alt sammen.

Godt at få øjne på
Trods den fine salgstale var det dog svært at finde en Vridsløselille-medarbejder, som var klar til at hive teltpælen op med det samme.

Overvagtmester Morten Block gav udtryk for det på denne måde: ”Det er godt at få øjne på det nye fængsel, men jeg flytter ikke herned.”

Fængselsbetjent Ulla Vive slog en mere positiv tone an: ”Folk begynder at interessere sig for at flytte herned,” sagde hun.

Og selvom Vridsløselille-folkene ikke flytter deres familie til Falster, er der mange, som gerne ville arbejde på Falster.

”Det bliver et super fedt sted at arbejde. Jeg vil gerne være med,” sagde Jan Nielsen og opsummerede på denne måde medarbejdernes indtryk af det nye fængsel.

Af Søren Gregersen