20.04.2024

Anstaltsbetjent var med til at redde menneskeliv i Nuuk Fjord

En hurtig indsats af den vagthavende betjent i Anstalen i Nuuk var formentlig årsag til, at en bådulykke kun kostede et liv i stedet for syv.

Klokken to om natten den 19. juli modtog Grønlands politi et nødopkald fra en forulykket båd i Nuuk Fjord. En kvinde var kravlet våd og forfrossen op på en isflage og havde ringet til politiet.

Sammen med seks andre sejlede hun midt om natten i en hurtiggående speedbåd og havde ramt isen med høj fart. De øvrige lå i vandet.

Politiet kontaktede Anstalten i Nuuk og fortalte om ulykken. Det var Peter Rosing, som var på vagt. Han afsøgte hurtigt fjorden med anstaltens overvågningskamera, og inden for et minut havde han lokaliseret en person på en isflage. Han kunne derfor dirigere redningsbåde til stedet.

Både Arktisk Kommandos redningsbåd, en politikutter og en brandbåd deltog i aktionen. Og med Peter Rosings præcise pejling tog det kun 45 minutter at finde den forulykkede båd.

En ung pige, der var endt i vandet, var desværre død ved redningsholdenes ankomst, men den hurtige aktion betød, at ulykken ikke fik fatale konsekvenser for flere.

De seks øvrige ombordværende blev bragt til sygehuset i Nuuk med forskellige kvæstelser, blandt andet et brækket ben og forskellige sårskader.

“Det startede som en ganske almindelig vagt”
Peter Rosing fortæller om episoden til fagbladet: “Det startede som en ganske almindelig vagt, men pludselig ringede vagtcentralen klokken 2:24. De ville høre, om jeg kunne spotte en båd på fjorden med vores kamera. Det kunne jeg ikke i første omgang. Men da jeg zoomede, opdagede jeg en lille sort skikkelse på en lille isflage.”

Han meldte det straks tilbage til politiet, som bad om at få det bekræftet: “Er det et menneske eller en isflage, spurgte de? Det er et menneske, sagde jeg. Det var tydeligt.”

Båden var på dette tidspunkt gået ned og de øvrige forulykkede kravlet op på en isskosse, fortæller Peter Rosing.

Tror du, så mange havde overlevet, hvis du ikke havde spottet dem? spørger vi betjenten: “Det ved man aldrig,” siger han beskedent.

Politimesteren har dog efterfølgende udtrykt stor ros til Peter Rosing, og Kriminalforsorgen har belønnet ham med 1.500 kroner.

Spiritussejlads
Politiet har en formodning om, at spiritus har været medvirkende til ulykken. To personer er blevet sigtet for spiritussejlads, uagtsomt manddrab samt forvoldelse af fare.