17.04.2024

Fagbladet mødte første gang Christopher i august på UCB lige, da han lige var begyndt på uddannelsen

Fra skolebænk til dagligdag i et lukket fængsel

I august talte fagbladet med Christopher, der netop var begyndt på fængselsbetjent-uddannelsen. Siden har han både været på skolebænken og er begyndt i praktik i Nyborg Fængsel. Vi har talt med ham igen for at høre, hvordan det går.  

”For mig er det både relationsarbejdet, og det her med den høje sikkerhed, der fænger, og jeg glæder mig meget til praktikken.”

Sådan sagde Christopher, da fagbladet mødte ham første gang, en stegende hed augustdag på uddannelsescentret i Birkerød, da han var seks dage inde i sin uddannelse. Nu har han to en halv måneders skolegang og næsten et halvt års praktik i Nyborg Fængsel i rygsækken.

”Det er stadig den høje sikkerhed, der fænger. Jeg passer perfekt ind i et lukket fængsel, fordi der er regler og kasser at forholde sig til hele tiden,” siger han.

”Men jeg er blevet overrasket over, hvor højt sikkerhedsniveauet er og hvor mange stramninger, der konstant er i forhold til de indsatte. Der er ikke mange glæder tilbage. En times gårdtur om dagen og så en times fri i hallen om ugen til deling i alle afdelinger,” siger Christopher.

Man skal lige lande
En ting er at gøre sig tanker om praktikken, mens man er på skolebænken – noget andet er at komme ud i den virkelighed, der kommer til at danne ramme om hans job.

”Man skal lige lande, og jeg var lidt nervøs i begyndelsen. Man spænder hele tiden i kroppen, fordi man er på vagt. Det er jo ret farlige fanger, der sidder der, og man skal holde øje med, om der er ting under opsejling. Hvis man slapper for meget af og bare hygger sig, går det galt,” siger Christopher, der især har kunnet tage undervisningen i konflikthåndtering og magtanvendelse med sig fra skolegang til fængsel.

Man bliver nødt til hele tiden at reflektere over, hvordan man er i det her, siger Christopher

”I både den fysiske og verbale konflikthåndtering og undervisningen i magtanvendelse fik jeg tips og tricks, jeg virkelig har kunnet trække på,” siger han.

De første fire uger var Christopher under sidemandsoplæring og undervejs i hele forløbet har han en praktikvejleder, han kan vende de forskellige spørgsmål med.

”Jeg spørger rigtig meget. For lige pludselig er jeg ikke under uddannelse mere, og så kan jeg ikke stille alle de spørgsmål hele tiden. Jeg taler for eksempel med min praktikvejleder om balancen mellem at opbygge relation og at tale for meget med de indsatte. Man bliver nødt til hele tiden at reflektere over, hvordan man er i det her,” siger han.

Dynamisk sikkerhed er effektivt
Den nye fængselsbetjent har allerede haft sin første magtanvendelse og oplevet effekten af dynamisk sikkerhed. Det skete, da et tidligere LTF-medlem var ved at komme op at slås med et bandemedlem fra en anden gruppering.

”Jeg tog fat i hans arm og sagde, at han skulle gå ind på sin celle med det samme. Det gjorde han. Jeg er ret overbevist om, at det kun gik så let, fordi jeg har talt en del og spillet bold med ham. Vi har skabt en relation, og jeg tror aldrig, han var gået med så let, hvis vi ikke havde det. Der oplevede jeg virkelig, hvor effektiv dynamisk sikkerhed er,” siger han.

Praktikken i Nyborg Fængsel har også givet Christopher anledning til at reflektere over sine egne styrker og svagheder i udviklingen hen imod at blive færdiguddannet fængselsbetjent.

”Jeg har fundet ud af, hvor vigtigt det er at være sig selv. De indsatte gennemskuer med det samme, hvis man spiller en rolle. De har siddet i fængsel store dele af deres liv og er trænede i at afkode. Min styrke er, at jeg hviler meget i mig selv, så det falder mig ret let. Min svaghed er, at jeg skal lære at være mere konsekvent. Når jeg for eksempel siger – ’næste gang du gør det, låser jeg dig inde på din celle’ – så skal jeg også gøre det,” siger han.

Christopher er i praktik frem til første august, hvor han igen skal på skolebænken i Birkerød.

Uddannelsen til fængselsbetjent

Det tager tre år at blive færdiguddannet fængselsbetjent. Hvert af de tre år har en skoleperiode på to til tre måneder, mens resten er praktik i et fængsel.

Læs mere om uddannelsen her

 

Fængselsforbundet siger velkommen til 54 nye betjente

 

Af Maria Hamilton