04.07.2024

Tak for at kalde en spade for en spade

Er flerårsaftalen den bedste aftale, man kan forestille sig? Nej.

Er det den bedst mulige? Ja, det er det formentlig. Det er i hvert fald svært at forestille sig en aftale, som i samme grad er skrevet direkte til det uniformerede personale med et klart mål om at styrke vores arbejdsvilkår.

Det er også usædvanligt at læse en politisk aftale, som på denne måde kalder en spade for en spade.

Det sædvanlige politiske skønmaleri er pakket væk i teksten. Der tales ikke om justeringer og tilpasninger af en ellers velfungerende organisation. Der tales om grundlæggende problemer og et pres, som ikke har været større siden Anden Verdenskrig.

Med aftalen sender aftalepartierne på Christiansborg et signal om, at situationen er dybt alvor. Nu skal Kriminalforsorgen genoprettes.

Tak til partierne for at lytte til vores kritik og vores forslag.

Vi må dog sande, at der kommer til at gå lang tid, før vi for alvor kan mærke en forskel. Men aftalen skaber forudsætningerne for, at vi kan vende udviklingen og stoppe flugten fra jobbet.

Målet er at styrke de ting, vi brænder for. Kerneopgaven skal igen i fokus. Der skal være mere tid til relationsarbejdet og den kriminalitetsforebyggende indsats. Der kommer strengere straffe for vold mod ansatte. Og som fængselsbetjent får man større indflydelse og kan se frem til langt flere udviklingsmuligheder. Det er netop nogle af de problemstillinger, som er årsagen til, at mange forlader jobbet.

Det er nu op til Kriminalforsorgen at føre tingene ud i livet. Aftalen må ikke bare blive et stykke papir med gode hensigter. Denne gang skal mål og hensigter blive til reelle forbedringer.

Fængselsforbundet vil i den grad holde øje med, om tingene bliver til virkelighed. At der faktisk kommer flere fængselsbetjente, og at vores uddannelse, efteruddannelse, arbejdsvilkår, sikkerhed og arbejdsmiljø bliver bedre.

Til gengæld tager vi medansvar for at sikre, at aftalen bliver en succes. Vi vil understøtte alle initiativer, som vil skabe forbedringer i vores medlemmers hverdag.