04.07.2024

Søren Pind i samråd om volden mod fængselsbetjente

Hvad skal der gøres ved den stigende vold mod landets fængselsbetjente? Det spørgsmål forsøgte justitsministeren at svare på ved et samråd i Folketingets Retsudvalg i dag.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen havde kaldt Søren Pind i samråd om sikkerheden i Kriminalforsorgen.

”Vi har set flere voldsomme overfald hen over sommeren. Det er ministerens ansvar at gøre noget ved denne situation,” sagde hun i sit første indlæg.

Søren Pind pegede på, at han foreslår strafskærpelser til indsatte, som begår vold. At han styrker samarbejdet med politiet. At han har bedt et sikkerhedsfirma komme med sikkerhedsanbefalinger, og at han vil udvide betjentenes adgang til at bære peberspray.

”Jeg er tilfreds med, at vi i samarbejde med Fængselsforbundet har fundet løsninger. Jeg anser det som vigtigt, at lytte til dem som ved noget om tingenes tilstand,” sagde ministeren.

Han tog samtidig skarpt afstand fra overfaldene: ”Det vidner om komplet mangel på respekt for samfundet. Et angreb mod fængselsbetjente er et angreb mod os alle.”

Hvad med forebyggelse?
Trine Bramsen var dog ikke tilfreds med ministerens svar: ”Hvorfor siger ministeren ikke noget om det forebyggende arbejde. Vi må konstatere, at kernen i de danske fængsler er blevet hårdere. Skal jeg forstå det på den måde, at regeringen ikke har tænkt sig at gøre noget ved det?”

Denne udlægning var Søren Pind ikke enig i. Han understregede, at det er vigtigt at satse på den resocialiserende indsats, og at der bliver ansat 125 nye betjente i år.

Trine Bramsen svarede prompte: ”Jeg synes, ministeren skal holde sig for god til at præsentere dem som nye betjente. Der er jo ikke tale om nye stillinger, men ubesatte stillinger.”

Herefter førte de to politikere en diskussion om hvor mange betjente, der reelt mangler. Fængselsforbundet mener, der minimum mangler 200. Direktoratet mener 70-80. Diskussionen endte uden klart svar.

Der var heller ikke svar til formanden for Retsudvalget Peter Skaarup (DF), som spurgte til vægtningen af personale mellem de lukkede og åbne fængsler.

”Det bliver jeg nødt til at gå hjem og undersøge,” sagde ministeren.

Garanti?
Til sidst spurgte Trine Bramsen, om ministeren kunne garantere, at de nye initiativer skaber større tryghed og mindre vold.

”Det kan jeg ikke,” sagde Søren Pind. ”Jeg mener desværre, det er en del af en samfundsudvikling, som vi også så på Christiania, hvor to politibetjente blev skudt. Jeg mener, det kommer til at tage lang tid. Det handler om genopdragelse.”

Af Søren Gregersen