04.07.2024

Karsten Hønge i Horseød sammen med Erik H. Larsen fra Fængselsforbundet

Retsordfører på besøg i Horserød: ”Det er sværere at finde personale her end i Bilka”

Fængselsforbundet har inviteret retsordførerne til Horserød for at vise dem, hvordan vilkårene er for ansatte og indsatte i Kriminalforsorgen netop nu. SF’s retsordfører Karsten Hønge sagde ja tak.

”Hey, dig har jeg set i fjernsynet, du er sgu da politiker!”

Sådan siger en indsat til Karsten Hønge, da vi netop er trådt ind i en af afdelingerne i Horserød Fængsel.

”Det er rigtigt, og jeg vil bare gerne lige se, hvordan I bor,” svarer retsordføreren og kigger ind af dørene til cellerne. Der er ikke noget personale, ligesom den næste afdeling også kun rummer indsatte.

”Jeg er virkelig overrasket over, hvor få betjente, der er til at passe så stort et område med så mange indsatte. Det er jo sværere at finde personale her end i Bilka, og der er det ellers ret svært,” siger han.

Det er tydeligt, at de personaletomme afdelinger gør indtryk på politikeren, og da vi igen kommer ud i det fri, peger han ud over det store, åbne areal og siger: ”Hvad kan der ikke ske her?”

I den tredje afdeling støder vi endelig på en gruppe af personalet, der fortæller Karsten Hønge om deres arbejde. De sidder samlet for deres egen sikkerheds skyld.

”Jeg er virkelig overrasket over, hvor få betjente, der er til at passe så stort et område med så mange indsatte. Det er jo sværere at finde personale her end i Bilka, og der er det ellers ret svært,” siger han.

Undervejs på rundvisningen taler retsordføreren med fængselsbetjente, værkførere og tre betjente fra forstærkningsholdet, der er tilkaldt for at styrke sikkerheden i fængslet. I slutningen af besøget opsummerer han sin oplevelse af både de ansattes og de indsattes vilkår.

”Jeg er imponeret over, at det personale, vi møder, er så engageret og udviser så meget overskud. Jeg ville være kronisk bekymret over, hvad der kunne ske, hvis det var mig, der arbejdede her,” siger retsordføreren, der også er temmelig overrasket over de indsattes kår: ”Jeg synes, nogle af cellerne er virkelig usle. Der er jo ikke engang håndvask, og de er lukket inde på cellerne fra klokkken 21 til 7. Det betyder, at betjentene skal låse op for toiletbesøg mange gange i løbet af en vagt.”

Uddannelsen skal være mere attraktiv
Der er otte fængselsbetjente til at passe 250 indsatte i det åbne fængsel, da retsordføreren er på besøg. Fængslet er for alvor ramt af personalemangel og de strukturelle problemer, der karakteriserer Kriminalforsorgen netop nu: Belægget er steget, antallet af betjente er faldet og de indsatte er blevet hårdere.

Efter besøget i Horserød, er det blevet tydeligt for Karsten Hønge, at der virkelig er et problem i Kriminalforsorgen, som man må tage hånd om.

”Det er klart, at mere personale er det første, der falder én ind efter sådan et besøg. Her tror jeg, man bliver nødt til at skrue på nogle parametre for at gøre uddannelsen mere attraktiv. De unge skal jo kunne se sig selv i sådan et job mange år ud i fremtiden, og hvem kan se sig selv i et job, hvor man er utryg? På den anden side bliver man også nødt til at modernisere forholdene i fængslet for at give de ansatte bedre og mere overskuelige rammer,” siger Karsten Hønge.

Af Maria Hamilton

 

”Vi mangler 16 betjente for at drive Horserød Fængsel”