05.12.2024

Fra venstre: Kim Jacobsen, Anders Bærentsen og Per Møller Christensen.

Møgelkær 2.0

Der var lukket og slukket i Møgelkær, men nu er fængslet i fuld drift igen. Ovenikøbet i en ny og stærkere udgave.

Var det ikke noget med, at det var midlertidig lukket, og så åbnede det igen? Sådan tænker mange sikkert om Møgelkær, men historien er ikke så enkel.

Fængslet var ikke lukket bare for en kort stund. Det var helt afskrevet. Støvet havde lagt sig, efter de sidste fanger forlod fængslet i 2018.

Begrundelsen for lukningen var, at Kriminalforsorgen havde flere fængselspladser, end der var brug for. En sælsom beslutning, idet antallet af indsatte steg kraftigt i den periode.

Fængselsbetjent og tillidsrepræsentant Per Møller Christensen var en af de sidste på skansen; han regnede ikke med, at fængslet ville åbne igen.

”Vi troede, det var slut, så der var en trist stemning, da vi lukkede. Til sidst var vi bare nogle få ansatte tilbage.”

Vi troede, det var slut, så der var en trist stemning, da vi lukkede, siger Per Møller Christensen

Men tre år senere stod det klart, at lukningen havde været en fejl. Der var i den grad brug for alle pladser, så i juni 2021 vendte fængslet tilbage.

”Det føltes som at komme hjem igen,” siger Per Møller Christensen.

Det skulle dog vise sig at blive en hård proces, for man skulle i bund og grund starte forfra. Alt udstyr og inventar var væk. Værkstederne manglede alt.

”Det var kaos,” siger Per Møller Christensen.

”Men det var også sjovt,” tilføjer Kim Jakobsen, som træder ind i lokalet.

”Vi skulle genopfinde fængslet. Ikke bare med udstyr, men også med regler og procedurer. Alle var med i processen – selv de indsatte. De indrettede for eksempel kondirummet,” fortæller fængselsbetjenten, som også arbejdede i det gamle fængsel.

Det samme gælder Anders Bærentsen, som også sætter sig ved kaffebordet.

”Det var fedt at være med til at starte op. Det skulle være et godt sted, og alle hjalp til, men det var også nødvendigt, for vi lagde asfalten, mens vi kørte,” siger han.

”Vores Fængsel”
Knap to år senere er fængslet vokset fra 66 indsatte til 131 indsatte i åbent og halvåbent regi.

Og de tre kollegaer er godt tilfredse med resultatet: ”Vi sidder tilbage med en god følelse. Det er vores fængsel. Vi har været så meget med i tingene og har en aktie i det hele. Ledelsen har taget imod vores hjælp med kyshånd og forstået at inddrage os,” siger Per Møller Christensen.

Det er ikke bare det samme fængsel som før. Det er en ny version af Møgelkær, hvor man har taget gode elementer fra det gamle, men også skabt nye ting.

”Vi har altid haft det godt med hinanden her i Møgelkær. Sådan er det også i det nye fængsel, men mange ting er ændret. Jeg synes, vi har skabt en ny ånd,” siger Anders Bærentsen.

Samarbejde med skolen
Tre måneder efter genåbningen kom justitsministeren forbi Møgelkær for at indvie den nye skole, men han kiggede ikke ind i det nye fængsel på den anden side af vejen.

”Han kunne nu godt lige have kigget forbi. Bare fem minutter, men det gjorde han ikke,” siger Per Møller Christensen.

Samarbejdet med skolen kunne også styrkes – der er nemlig stort set intet, selvom de to institutioner ligger lige ved siden af hinanden. Til gengæld er der lovord til den lokale ledelse, som er gode til at involvere medarbejderne og modtagelig for forslag og kritik.

”Der er virkelig blevet lyttet til os,” siger Kim Jacobsen, som nærmer sig pensionsalderen, men er så glad for at være tilbage i fængslet, at han overvejer at tage nogle år mere.

Af Søren Gregersen

HISTORIEN KORT
Møgelkær Fængsel er en herregård, som går tilbage til 1400-tallet. Stedet blev købt af staten i 1939 og omdannet til arbejdslejr for unge arbejdsløse. Fra 1945 blev det brugt til ungdomsfængsel og fra 1973 som statsfængsel med åbne pladser. I 2000 kom der også en kvindeafdeling. I 2018 blev fængslet lagt i dvale, i 2019 åbnede skolen for nye betjente, og i 2021 genåbnede fængslet.