04.07.2024

Minister og retsordførere lover handling efter attentat mod fængselsbetjent

Både justitsminister Søren Pind og retsordførerne fra S og DF vil sætte ind over for volden mod fængselsbetjente. Venstre og DF peger på strafskærpelser. Socialdemokraterne ønsker flere fængselsbetjente.

Den rystende nedskydning af en fængselsbetjent foran Nyborg Fængsel i går aftes har medført reaktioner fra Christiansborg.

Justitsminister Søren Pind (V) skriver på Facebook: “De kriminelle skal under ingen omstændigheder bestemme i eller uden for fængslerne. Myndighederne vil reagere og de skyldige vil blive fundet. Der vil være et forstærket fokus fra politiet. Ikke under nogen omstændigheder vil jeg acceptere disse tilstande – alt skal overvejes i denne sammenhæng. Min dybeste sympati går til ofret for forbrydelsen og mine tanker går til ham og hans familie.

Han peger på, at regeringen og blå blok skærper straffen for vold mod offentligt ansatte i respektpakken, som blev fremlagt i maj.

DF’s retsordfører Peter Kofod vil gå et skridt videre end regeringen: “Det nytter ikke at samtale med forbrydere, som angriber fængselsbetjente. De skal straffes hårdere end i regeringens respektpakke, hvor straffen stiger med en tredjedel, når man angriber personer i offentligt hverv,” siger han til Jyllands-Posten.

Men han er opmærksom på, at strafskærpelser måske ikke er nok: “Det kan være, at det ikke er tungt nok i et tilfælde som dette. Kim Østerbye mener, at en bestemt bande har erklæret krig mod fængselsbetjente. Hvis det er sandt, må vi se på, hvordan vi kan lægge endnu hårdere pres på disse dybt forhærdede kriminelle.”

Også Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen ønsker handling og peger på behovet for flere fængselsbetjente: “Justitsminister Søren Pind (V) må sætte alle ressourcer ind for at finde voldsmænd, som angriber fængselsbetjente. Der skal også ansættes flere fængselsbetjente. Det handler om at komme problemet grundlæggende til livs. Sandheden er, at de mennesker, som står bag, ikke reagerer på hårdere straffe. Vi bakker op om hårdere straffe, men vi skal også opbygge respekt for offentligt ansatte,” siger Trine Bramsen.

Af Søren Gregersen