04.07.2024

Løn under ferie eller feriegodtgørelse – hvad kan bedst betale sig?

Hvis du ikke har overarbejde, skal du holde fast i at få løn under ferie. Har du meget overarbejde får mere ud af at vælge feriegodtgørelse på 12 procent. 

Man skal statsansat tænke sig om, når man holder ferie. Som udgangspunkt får man løn under ferie, men man kan også vælge at få pengene udbetalt som feriegodtgørelse.

Har du ikke meget overarbejde, er det bedst at få løn under ferie. Denne løn er den samme, som du normalt får udbetalt også med aftalte tillæg. Og hvis du arbejder i turnus, får du også et beløb som kompensation for manglende aften- og weekendtillæg. Du får desuden en ferie-godtgørelse på 1,5 procent.

Hvis du får meget overarbejde udbetalt, vil du dog med denne ordning opleve, at din løn under ferien er lavere end den, du plejer at få. Overarbejdsbetaling er nemlig ikke en del af den faste løn, lige meget hvor fast, man arbejder over.

Det kan derfor betale sig for dig at få din ferie udbetalt som feriepenge i form af feriegodtgørelse på 12 procent af din ferieberettigede løn.

Hvis du vælger denne model, skal du huske at orientere arbejdsgiver om det, inden ferieåret begynder den 1. september.

I praksis vil du så blive trukket i løn, når du holder ferie, og i stedet kunne få udbetalt feriepenge efter ansøgning på Borger.dk.

Du skal arbejde over for cirka 10.000 kroner om året, før feriegodtgørelse på 12 procent er højere end ferie med løn.

Arbejder du for eksempel over for 20.000 kroner, vil du med en gennemsnitlig løn få cirka 1.000 kroner (før skat) mere ud af at vælge feriegodtgørelsen.

Arbejder du over for 100.000 kroner, vil du med en gennemsnitlig løn få cirka 9.500 kroner (før skat) mere ud af at vælge feriegodtgørelsen.

Af Erik Larsen