04.07.2024

Landsretten skærper dom for overfald foran børnehave

Østre Landsret vurderer, at byrettens dom var for mild til den ene af de to mænd, som stod bag overfaldet i Hedehusene i september. I stedet for en fængselsstraf på 10 dage lyder straffen nu på 4 måneder.

En fredelig mandag eftermiddag i september forvandlede sig til et mareridt for en fængselsbetjent, da han skulle hente sit barn i børneinstitutionen Solhøj i Hedehusene.

To tidligere indsatte henvendte sig til betjenten, da han ventede på sin kone og barn i en bil foran børnehaven.

”Kan du huske mig,” blev han spurgt, hvortil betjenten svarede ”ja.”

Derefter slog den ene mand betjenten i ansigtet med knytnæve, mens den anden spyttede på ham. Overfaldsmændene bebrejdede betjenten for en hændelse, som var sket under den enes afsoning i Vridsløselille Fængsel.

Fængselsbetjenten forsøgte at forsvare sig mod slagene, og gjorde opmærksom på, at han var sammen med sin familie. De to overfaldsmænd forsvandt fra gerningsstedet, mens de råbte “ludersøn” på tyrkisk til betjenten.

Fængselsbetjenten har været sygemeldt siden episoden.

10 dages straf
Overfaldet blev i første omgang takseret til en fængselsstraf på 10 dage for den spyttende mand ved Retten i Glostrup i oktober 2016. Efter sagen nu har været oppe i Østre Landsret, er straffen dog øget markant til fire måneder fængsel plus en betinget udvisning af Danmark i to år.

Derimod blev dommen ikke ændret for den anden overfaldsmand, som stod bag knytnæveslaget. Dommen lyder fortsat på tre måneder fængsel og betinget udvisning af Danmark i to år.

Det betyder, at den spyttende overfaldsmand nu får en hårdere staf end knytnævemanden.

Årsagen til det er formentlig, at det var den spyttende mand, som tog initiativ til episoden og opsøgte fængselsbetjenten, og at det var denne mand, som havde haft en konflikt med betjenten under sin afsoning.

Kim Østerbye: ”Vi undrede os”
Fængselsforbundets formand Kim Østerbye hilser den nye dom velkommen: ”Vi var mange, som undrede os over, at det kun kostede 10 dage at begå sådan en svinestreg. Jeg er glad for, at landsretten har sat sig bedre ind i episoden og idømt en hårdere straf.”

Af Søren Gregersen