04.07.2024

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

Kære Sophie Løhde

Kære Sophie Løhde

Vi kan nok blive enige om, at vi er dybt uenige om vores lønudvikling. Du mener, at de offentlige lønninger er løbet fra de private. Vi mener det modsatte.

Lad os derfor for parkere dette spørgsmål for en stund og kigge på, hvor meget man tjener som offentligt ansat her og nu.

Jeg kan afsløre, at månedslønnen for en fængselsbetjent ligger på 26.000 kroner i gennemsnit.

Det er, hvad man får for at passe på nogle af landets farligste mennesker og forsøge at få dem på ret køl igen.

Så selvom vi varetager opgaven med stolthed, får vi altså ikke meget for det.

Det går måske, hvis alt ved jobbet er positivt, men sådan er det langt fra. Jobbet er hårdt og farligt. Mange kollegaer knækker. Hvorfor søger man sådan et job, når man ikke for mere for det? Svaret er simpelt: Det gør man ikke.

Det til tider farlige arbejdsmiljø og den lave løn gør det nemlig enormt svært for Kriminalforsorgen at rekruttere fængselsbetjente, selvom der i den politiske aftale fra efteråret faktisk blev afsat penge af til nye betjente.

Lige nu mangler vi flere hundrede fængselsbetjente. Situationen er så ekstrem, at vi bliver nødt til at proppe indsatte sammen i færre fængsler for at dække opgaverne. Det betyder, at overbelægget slår rekorder med alle de negative konsekvenser, som følger af det.

Samtidig søger folk væk fra jobbet. Stavnsbåndet blev som bekendt ophævet for flere hundrede år siden. Mange af vores erfarne kollegaer har valgt at søge andre græsgange. Alene sidste år stoppede 180 betjente og mange desværre i afmagt.

Lønnen er selvfølgelig et parameter.

Det er det både for dem, der skal vælge jobbet i dag, og for dem som skal vælge at blive. Arbejdet bærer ikke lønnen i sig selv.

Så hvis du tror, det er dårligt for samfundet, at betale en ordentlig løn til offentligt ansatte, så tro om igen: Den rigtige dårlige forretning er, hvis du ikke kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft til de vitale jobfunktioner, som vi varetager.

Acceptér, at offentlig ansatte er altafgørende for velfærdssamfundet, og giv håndslag på en rimelig lønudvikling i det offentlige. Så er der stadig mennesker, der vil varetage de funktioner, der gør Danmark til et velfungerende og trygt samfund.

Bedste hilsner Kim Østerbye