04.07.2024

Morten Jensen har været ansat i Kriminalforsorgen de seneste 19 år. Først som fængselsbetjent og siden som værkmester. Foto: Fængselsforbundet.

De indsatte i Vestre Fængsel serverer flat white

På Vestre Fængsel står værkmester Morten Jensen for baristakursus for de indsatte.

“Ej, lad mig lige lave en ny med mere skum!”

Det dufter, som når du træder ind på din lokale kaffebar. Du hører mælken blive steamet og bønnerne kværnet.

Men vi er i Vestre Fængsels kursuslokale.

Her har værkmester Morten Jensen samlet fem indsatte, som efter fire dages baristakursus nu har bestået dagens afsluttende test og kan modtage deres AMU-bevis.

De fem står og øver sig ved den professionelle kaffemaskine.

Ideen til baristakurset opstod, da Morten Jensen og hans kollega fik kontakt til en ejer af en kaffebarskæde. Målsætningen er, at de indsatte efter afsoning skal have muligheden for at servere kaffe til kædens kunder.

”Ejeren er ligeglad med, at de har siddet i fængsel. Han ser bare muligheder i, at de allerede kan lave en god kop kaffe, inden de kommer ned til ham,” siger Morten Jensen.

Socialtræning pakket ind i kaffe
Men før det overhovedet kan blive en realitet, er det vigtigt at kunne nå ind til de indsatte.

”Mange af dem har kun mødt udfordringer i skolen. Derfor siger jeg eksempelvis også til dem, at de må stå op eller gå rundt, mens jeg taler, hvis det hjælper dem. Jeg er nødt til at nå dem, hvor de er, og give dem en succesoplevelse,” siger Morten Jensen.

Udover at lave selve kaffen, så lærer de indsatte også om bønnerne, hvor de kommer fra, og hvordan maskinen skal renses. De bliver også undervist i at lave te og kakao.

Morten Jensen har planer om snart at udvide kurset, så de indsatte også skal lære om kundeservice.

”Herinde udviser det svaghed, hvis du smiler. Men det nytter jo ikke noget at have en eller anden badass til at stå og servere kaffe. Så det skal vi have lavet om på. De skal få en fornemmelse af, hvad der møder dem i virkeligheden,” siger Morten Jensen.

Som Morten Jensen siger, er kurset socialtræning pakket ind i kaffe.

Morten Jensen vil gerne nå hele vejen rundt med de indsatte. Det færdige “caféhjul” er med barista- og bagerkurset snart på plads. Der mangler bare at komme styr på det kommende kundeservicekursus. Foto: Fængselsforbundet.

Håbet om jobmulighed
Oppe på en af gangene sidder en indsat, der har været særligt glad for at deltage på baristakurset. Han har siddet i Vestre Fængsel de seneste par måneder og står nu til snarlig løsladelse.

Han håber at kunne komme ud til et baristajob.

”Jeg føler mig klar til at komme ud og stå bag kaffebarsdisken og tale med kunderne. Jeg er sikker på, jobbet vil holde mig væk fra kriminalitet,” siger han.

Morten Jensen har været med til at skubbe på, og er netop nu i gang med at skabe kontakten til kaffebarskæden.

”Han er jo én af dem, hvor det her virkelig giver mening,” siger han.

Et kursus ændrer ikke alt
Tilbage i kursuslokalet bliver der med højt humør bakset med at lave et hjerte i mælkeskummen.

”Haha! Det ligner en forvokset hampplante!”

Der er kø blandt de indsatte for at komme på baristakursus. Foto: Fængselsforbundet.

Det er tydeligt at mærke, at de indsatte er glade for at være her.

Men Morten Jensen ved godt, at der skal mere end et kursus på fire dage til at få de indsatte ud af kriminaliteten.

”Jeg kan mærke, at det betyder meget for deres velbefindende at komme herned og smage noget god kaffe og få en lille smag af noget normalitet. Alle ville få det dårligt af at være låst inde på den måde,” siger han.

Han er ved at tage opvasken.

”Helt at slukke håbet for dem, vil gøre dem til rovdyr. Vi er nødt til at hjælpe dem fremad i stedet for kun at straffe dem,” siger Morten Jensen.

Så er det blevet tid til frokost. De indsatte får et tillykke med på vejen, da Morten Jensen låser dem ind på hver deres celle.

Af Sille Augustinussen