09.10.2024

Malte er fængselsbetjentelev på Vestre Fængsel og en af de første til at uddanne sig inden for murerne.

Fængselsbetjentelever: ”Vi har virkelig følelsen af at have valgt rigtigt”

Fængselsbetjenteleverne Cira og Malte er en del af det første hold på pop up-skolen inde for murerne på Vestre Fængsel. Snart kan du møde dem i ny TV-serie.

De to fængselsbetjentelever Cira og Malte har begge fået udleveret et bundt nøgler. Uniformen sidder som den skal, og de går selvsikkert ned ad de lange gange.

De er med resten af holdet de første til at uddanne sig på pop up-skolen på Vestre Fængsel.

Fra på søndag kan du møde dem begge i TV2 Kosmopols nye dokumentarserie ”Ny i Vestre Fængsel”, der over fem afsnit er med helt fra ansøgningen til optagelsesprøven og det første møde med Kriminalforsorgen.

Den rigtige mavefornemmelse
Cira og Malte er begge i tyverne, og var egentlig i gang med nogle helt andre ting. Efter lange overvejelser om livet som fængselsbetjent mon kunne være noget for dem, tog de hver især springet og sendte ansøgningen.

”Ligesom mange andre var jeg påvirket af det, man ser i medierne. Jeg var allermest bange for, at relationsarbejdet ville blive overskygget af magtanvendelser, og at jeg primært skulle gå rundt og låse døre op og i. Heldigvis har det vist sig at være alt andet end det,” siger Malte.

For Cira faldt det også på plads helt fra start.

”Jeg vidste, jeg ville arbejde med mennesker, men ikke helt hvordan. Da jeg så kom ind i den her lukkede verden, fik jeg bare følelsen af, at jeg virkelig har valgt rigtigt. Det giver så meget mening at være omkring de indsatte,” siger hun.

Siden har eleverne fået lov at vænne sig til livet indenfor murerne, og fået opbygget et godt fællesskab med kollegaerne.

”Selvom vagterne kan vare 12 timer, går de fleste dage superhurtigt. Der er hver dag god energi, og jeg går altid herfra glad. Brugt, men glad,” siger Malte.

Direkte ud i virkeligheden
Fængselsbetjenteleverne havde første skoledag 1. april, men skulle ikke vente de normale tre måneder med at komme ud i virkeligheden.

”Et fængsel er jo et vildt sted, og fordi skolen ligger herinde, fik vi lov at mærke den der higende fornemmelse i maven, og høre alle fængselslydende allerede første dag. Det var vildt. Det klædte mig på med det samme, og jeg tror, det har forberedt mig bedre at starte herinde,” siger Malte.

En vigtig del af hverdagen har for begge også været de gode rammer for sidemandsoplæringen.

”Det er tydeligt, at vores vejledere er nøje udvalgt. De er gode til at mærke, om vi kan modtage flere nye ansvarsområder, eller om vi har brug for at lade det falde lidt på plads først. Det er vigtigt, for herinde er der en stejl læringskurve, og man bliver virkelig bombarderet,” siger Malte.

Det er Cira enig i. For hende har det også stor betydning, at hun kan spejle sig i sin vejleder.

”Jeg er en ung kvinde, og det samme var hun, da hun startede. Hun er et tydeligt forbillede for mig, og har vist mig, at selvom jeg ikke er en stor pumpet mand, kan jeg sagtens være en dygtig fængselsbetjent,” siger hun.

Nu handler det om fastholdelse
Selvom begge elever har haft en solid start i Kriminalforsorgen, er de også bevidste om, at de er på vej ind i en branche, der står og vakler.

”Man kan virkelig godt mærke, vi mangler hænder, og at folk er pressede. Men mine kollegaer er gode til at skabe en kultur, hvor vi er ærlige og taler om tingene, og så bliver det helt naturligt, at vi hjælper hinanden. Derfor er det ikke noget, der skræmmer mig,” siger Cira.

Ligesom hende, forventer Malte også at blive på Vestre i mange år frem.

”Der er så mange muligheder i Kriminalforsorgen. Trives du ikke på din afdeling, kan du nemt rykkes rundt. Det tiltaler mig, og det skaber en tryghed for mit arbejdsliv,” siger Malte.

Det glæder forbundsformand Bo Yde Sørensen at høre om Cira og Maltes gode start.

”Det er lige præcis i den her retning, vi skal gå. Vores elever er vores største styrke, og dem som kan hjælpe os med at vende skuden. Cira og Malte er uundværlige, og det er vores ansvar at bevise det overfor dem hver eneste dag, så de bliver hos os.”

”Nu skal vi bare have endnu flere som dem, og vi skal have endnu flere, der begynder deres karriere inden for fængslets murer. Det giver kun mening,” siger formanden.

Af Sille Augustinussen

Ny pop-up skole på Vestre Fængsel