Vold og trusler stiger i Kragskovhede

Der plejede at være fredeligt i det åbne fængsel på Kragskovhede. Sådan er det ikke længere. På få år er antallet af overfald tredoblet. Bemandingen rækker ikke til det hårde klientel, lyder kritikken fra personalet.

Tidligere var trusler som ”jeg ved, hvor du bor”, og ”du kan vente, til jeg bliver løsladt” sjældne i Kragskovhede Fængsel nord for Frederikshavn. I dag oplever betjentene det flere gange om måneden.

Ifølge personalet er de fredelige fanger, som afsonede en spritdom forsvundet fra fængslet og erstattet af mere hærdede kriminelle.

Fængselsforbundets tillidsmand Karsten Pedersen siger: ”Miljøet er ikke som for ti år siden. Spritbilisterne og fartovertræderne er væk. Nu tager vi os af narkoforbrydere, misbrugere og bande-hangarounds.”

I 2013 var der 8 volds- og trusselsepisoder mod personalet. Det tal var i 2017 steget til 35 episoder.

”Respekten for personalet er lig nul blandt nogle af fangerne. Vi oplever at blive truet på livet. De kan også finde på at sige, at de godt forstår, hvorfor betjenten blev skudt i Nyborg.”

“Respekten for personalet er lig nul blandt nogle af fangerne,” siger tillidsrepræsentant Karsten Petersen.

Alene med 30 fanger
Tillidsmanden mener, at problemstillingen forværres af, at der er for få på vagt i det åbne fængsel. Betjente er i nogle situationer alene med 30 indsatte. Og i dagtimerne tager to betjente sig af tre afdelinger med op til 80 indsatte i alt.

”Man skal trygt kunne gå på arbejde,’ siger vores direktør. De ord klinger hult, når der år for år bliver færre betjente til at tage sig af de indsatte. Det er svært at føle sig tryg, når man er alene med 30 indsatte. Det vil hjælpe rigtig meget, hvis man var to i stedet for at være alene,” siger Karsten Pedersen, som har oplevet flere overfald i løbet af de 14 år, han har arbejdet i fængslet.

Senest er der i august blev skåret 2,4 årsværk væk. Medarbejderne skal bruges til at bemande Kriminalforsorgens nye forstærkningshold, som kan sættes ind i institutioner med akut personaleunderskud.

Årsværkene vender altså måske tilbage til fængslet, men det regner tillidsmanden ikke med: ”Jeg tror snarere, at der kommer yderligere besparelser ud fra devisen om, at de indsatte i de åbne fængsler kan passe sig selv. Det er bekymrende, for vi kan ikke garantere for hverken personalets eller de indsattes sikkerhed med den nuværende bemanding.”

Læs også: Volden stiger i de åbne fængsler

Gulv indsmurt i blod
At det ikke kun er personalet, som bliver udsat for vold, bekræfter fængselsbetjenten Lis, som ikke ønsker sit efternavn frem i artiklen.

To dage før fagbladets besøg trådte hun ind i et køkken efter et overfald mellem to indsatte. Den ene havde et åbent sår i hovedet, og gulvet var indsmurt i blod.

Som det ofte er i den slags situationer, ønskede ingen af de indsatte dog at angive den anden.

”’Jeg faldt’, er det typiske svar, vi hører, når vi møder en indsat med blåt øje eller lignende. Vi ved godt, det ikke er det, der er skyld i skrammerne,” siger Lis.

Hun mener, at problemerne er blevet værre de senere år: ”Den dynamiske sikkerhed er ikke eksisterende. I gamle dage beskyttede de indsatte os mod andre indsatte. I dag er det dem mod os.”

Kragskovhede Fængsel har 211 pladser, hvoraf 50 pladser er lukkede.

Ekstra fokus
Institutionschef Lene Elsig Theilgaard er opmærksom på, at der er kommet flere overfald i fængslet. Hun siger, at der derfor er blevet sat ekstra fokus på registrering og opfølgning efter episoderne.

”Jeg er meget optaget af, at vores medarbejdere kan være trygge på arbejde.”

Ledelsen arbejder tæt sammen med medarbejderne om at finde nye løsninger. Fængslet har blandt andet begrænset antallet af alenevagter.

”Det er vigtigt, at vi hele tiden får talt med hinanden om, hvordan vi arbejder med de dømte. Kriminalforsorgen skal desuden blive bedre til at screene de indsatte til de relevante sikkerhedsniveauer og flytte dem, som har en voldelig adfærd,” siger Lene Elsig Theilgaard.

Hun understreger, at medarbejderne gør et stort arbejde for at skabe ro og orden i fængslet: ”En god omgangstone mellem indsatte og ansatte er grundstenen i den dynamiske sikkerhed på Kragskovhede. Den skal vi blive ved med at bygge på.”

Af Søren Gregersen