Tillidsmand efter endnu et overfald på Vestre: “Det er kujonagtigt”

For anden gang på kort tid er fængselsbetjente i Vestre Fængsel blevet overfaldet af indsatte fra den tidligere LTF-gruppering. Fængselsforbundets tillidsmand David Jensen var til stede under det seneste overfald. Han har ikke meget til overs for de indsattes metoder.

Mandag eftermiddag blev to kvindelige kollegaer udsat for et voldsomt overfald i Vestre Fængsel.

Det skete i forbindelse med madudlevering. En indsat gik bag om den ene fængselsbetjent og slog hende bagfra med en termokande, og da hun vendte sig om, slog han hende i ansigtet med knytnæve.

Hendes kollega forsøgte at gribe ind, men blev også slået med en knytnæve.

David Jensen stod på dette tidspunkt på etagen nedenunder og slog straks alarm.

”Vi havde ventet med at åbne dørene til cellerne på vores etage. Jeg kunne derfor løbe op ad trappen med det samme.”

Da han kom op, var den indsatte gået ind på sin celle og havde lagt sig på maven på gulvet. Personalet skulle derfor blot låse døren for at stoppe episoden.

”Det var tydeligvis et kynisk, målrettet overfald, som skete uden forudgående kontroverser,” siger tillidsmanden.

De to betjente blev efterfølgende kørt på skadestuen og er nu sygemeldt.

Overfald i april
For en måned siden var der et tilsvarende overfald i Vestre Fængsel. Også her brugte den indsatte en termokande som overfaldsvåben.

”Det var samme fremgangsmåde og samme gruppering,” siger David Jensen.

Han er stærkt utilfreds med, at den forbudte gruppering LTF fortsætter med at markere sig i fængslerne. Det var også LTF, som stod bag en række overfald med tundåser for to år siden i Vestre Fængsel og Storstrøm Fængsel: ”Det er kujonagtigt at overfalde de ansatte på denne måde.”

Sammen er de stærke. Det vil de ikke være, hvis man placerede dem hver for sig.

Spred dem ud
Hvis det stod til David Jensen, burde man sprede de tidligere LTF-medlemmer ude i fængslerne, så de ikke sidder sammen som gruppe.

”Sammen er de stærke. Det vil de ikke være, hvis man placerer dem hver for sig.”

Han tror ikke, at de i den situationen vil have held med at hverve medlemmer – som ellers er argumentet for, at man holder bandegrupperingen samlet: ”Jeg tror ikke på, at der er nogen, som ønsker at lade sig hverve til en forbudt gruppe.”

Nultolerance
Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen er enig i, at der skal sættes ind over for LTF.

”Der er kun en konsekvens på disse overfald, og det er nultolerance. Det er fuldstændig uacceptabelt, at voldspsykopater slår løs på betjente, når det passer dem. Vi er nødt til at overvejer alternative afsoningsformer og tage en snak om rettigheder til denne gruppe af indsatte. Jeg tænker på markant mindre fællesskab, indskrænket ret til besøg og så videre. Giver det for eksempel mening, at disse mennesker har adgang til termokander og kogende vand?”

Han peger på, at det ofte har alvorlige konsekvenser for de betjente, som bliver ramt.

”Desværre kan det betyde, at de aldrig kan arbejde igen. Det kan ødelægge en fængselsbetjent at blive overfaldet på denne måde. Derfor bliver vi nødt til at gøre alt, hvad der er muligt for at forhindre det,” siger Bo Yde Sørensen.

Af Søren Gregersen