Sjette overfald på fængselsbetjente i november

November har været en usædvanlig voldsom måned i Kriminalforsorgen. Fredag aften blev tre fængselsbetjente overfaldet i Institutionen Ellebæk, som huser frihedsberøvede asylansøgere. Det er det sjette overfald på fængselsbetjente i løbet af måneden.

Episoden startede, da en indsat fra Mellemøsten satte ild til sin dyne. Brandalarmen gik i gang og personalet forsøgte at komme ind, men manden spærrede indgangen til stuen. Personalet måtte derfor smadre døren for at få ham ud. Manden var dog ikke tilfreds med redningsaktionen. Han gjorde voldsomt modstand og slog tre betjente med knytnæveslag i ansigtet. Røgudviklingen betød, at den ene betjent og den indsatte efterfølgende blev indlagt til observation for røgforgiftning. 

Overfaldet er det sjette i november. I begyndelsen af måneden var der fangeoprør i Arresthuset i Silkeborg. Her blev en betjent overfaldet. En uge efter skete der et overfald i Anstalten ved Herstedvester. En indsat gik amok og overfaldt to betjente med knytnæveslag i ansigtet. Manden begik et nyt overfald to dage senere. Sidste weekend blev to betjente overfaldet af en indsat med en tung jerngenstand i Statsfængslet i Nyborg. Tre dage senere angreb han igen. Denne gang med et lysstofrør. En betjent blev skåret i begge arme. Han skulle efterfølgende syes på sygehuset.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, mener, at man skal dæmme op for de mange overfald ved at styrke bemandingen i Kriminalforsorgen: “Det er vigtigt, at vi fastholder den måde, vi driver fængslerne på i Danmark. De indsatte skal ikke se fængselsbetjente som fjender. Det, som styrker sikkerheden, er relationsarbejde med de indsatte. Det kræver i sagens natur, at vi er til stede på fængselsgangene,” siger han.

Derfor mener Kim Østerbye, at det er stærkt bekymrende, at Kriminalforsorgen er ved at gennemføre en sparerunde på vagtbemandingen. 80 årsværk skal skæres væk: “Det virker som at hælde benzin på et buldrende bål i den nuværende situation.”

Yderligere information, Kim Østerbye, 72 55 99 99.